Succé för svenskdoldisen – bästa loppet i karriären

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske skidskyttedoldisen Martin Ponsiluoma, tidigare som bäst 18:e i världscupen individuellt, har gjort ett succélopp i Nove Mesto. Svensken blev sensationellt nog 3:a.
– Ett kanonlopp av Ponsiluoma. Det blir pallen, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Martin Ponsiluoma. Där har ni det nya svenska skidskytte-namnet. Svensken som tidigare varit 18:e som bäst i ett individuellt världscup-lopp sköt fullt i Nove Mestos spirntlopp och körde fort.

Det räckte till en sensationell 3:e-plats.

– Han har gjort ett kanonlopp. Det blir pallen, det blir pallen, säger Björn Ferry i SVT:s sändning. Det är en riktig överraskning.

”Det var det nog inte många som tippat”

23-årige Ponsiluoma, som var med och vann stafetten i Hochfilzen i helgen, avslutade riktigt starkt. Svensken som startade tidigt fick se åkare efter åkare komma in efter honom.

– Det är roligt, det är fantastiskt roligt. Det gick så bra i stafetten nyss, då väntar man ju på att de ska slå till individuellt också. Så blir det den man inte räknar med – det blir Ponsiluoma. Det var det nog inte många som tippat innan säsongen, säger Ferry.

Bö vann tredje raka

Mot suveräne Johannes Thingnes Bö hade skrällen Ponsiluoma ingenting att göra. Bö körde snabbast av alla och när han också sköt fullt var det ingen som kunde hota norrmannen. Segern var Bös tredje raka sprintseger i år – han är ohotad just nu. Ryssen Aleksandr Loginov blev tvåa.

– Han är i en klass för sig, säger Ferry om Bö.

Näst bäste svensk blev Jesper Nelin. Han hade två bom och i mål var han 31:a. De två tillsammans med Sebastian Samuelsson, 52:a och Torstein Stenersen, 58:a, får köra jakstarten på lördag.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer