Foto: Bildbyrån/SVT

Svagt skytte sänkte svenskarna: ”Besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Varken Sebastian Samuelsson eller Martin Ponsiluoma nådde pallen i sista tävlingen inför VM.

Svenskarna bommade för mycket och slutade på 13:e och 10:e plats.

– Jag är ganska besviken över skyttet. Men jag är nog bäst i världen på att toppa formen så det ska jag hem och göra nu, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

De svenska damerna blev bara sjua i stafetten tidigare i dag och även Sveriges herrar hade en bit till pallen när masstarten över 15 kilometer avgjordes i Antholtz.

Sebastian Samuelsson inledde visserligen bra och sköt fullt i det första skyttet. Han hängde på ett tiotal åkare i täten och kom in till det andra skyttet som femma.

Men där grusades chanserna till en riktig topplacering. Samuelsson bommade två skott och tappade 19 placeringar efter sina två straffrundor.

– Jag är ganska besviken över skyttet. Det är surt att två skott slinker ut i det sista liggande skyttet, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

29 sekunder från pallen

Samuelsson sköt fullt i det tredje skyttet men i det sista kom ytterligare en bom.

– Jag vet inte vad som händer men det är surt. Åkningen kändes däremot mycket bättre, vi hade bra skidor. Så det var ett steg framåt, säger Samuelsson.

Han kom i mål som 13:e man, drygt 29 sekunder från pallen, i den sista tävlingen inför VM.

– Jag är nog bäst i världen på att toppa formen så det ska jag hem och göra nu, säger Samuelsson.

Thingnes Bö vann klart

Loppets andra svensk, Martin Ponsiluoma, åkte snabbt i spåret men bommade lite för mycket. 25-åringen hade en bom i varje skytte och blev tia, drygt 20 sekunder från pallen.

– Det var ett jobbigt lopp. Jag hamnade efter i början så det var full gas på varje varv. Jag hann inte återhämta mig och det stående skyttet var riktigt skakigt, säger Ponsiluoma och fortsätter:

– Det är några bom för mycket men annars är jag ganska nöjd med tiondeplatsen.

Suveränen Johannes Thingnes Bö visade ruskig form när han vann masstarten. Norrmannen satte 19 av 20 skott och åkte snabbt i spåret.

Han vann 31,3 sekunder före fransmannen Quentin Fillon Maillet. Jakov Fak, Slovenien, blev trea.

KLIPP: Thingnes Bö och Fillon Maillets duell på sista skyttet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.