Samuelsson inför VM-premiären: ”Förekommer fusk här också”

Uppdaterad
Publicerad

Storstjärnan Martin Fourcade berättade att Östersund kan få sitt eget Seefeld. 

Nu varnar flera svenskar för att fransmannen inte är helt fel ute.

– Man är naiv om man tror att alla inom skidskyttesporten är rena, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Chockade. Äcklade. Men kanske inte helt förvånade. Så kan man sammanfatta de svenska reaktionerna på den omtalade videon. Dopningsbomben på längd-VM har skakat om hela skidsporten. Flera skidskyttar reagerade starkt på bilderna med en bloddopandes Max Hauke med en nål i armen.

Martin Fourcade berättade igår att det mycket väl kan bli en dopningsskandal på skidskytte-VM i Östersund.

– Det kan hända även i Östersund. Vi är grannsporter och om någon längdåkare eller cyklist gör det, så kan en skidskytt göra det, sade han till SVT Sport.

Något som den stora dopningsmotståndaren Sebastian Samuelsson håller med om.

”Ifrågasätter systemet”

– Man är naiv om man tror att alla inom skidskyttesporten är rena. Det förekommer fusk här också. Det är jag helt säker på. Jag hoppas verkligen inte vi får en liknande historia som i Seefeld, säger Sebastian Samuelsson.

De längdåkare som fastnade i den stora härvan hade testats 19 gånger tillsammans och storsjärnan Poltoranin sex gånger. Det gör Mona Brorsson orolig. 

– Det är polisen som tar dem. De har inte fastnat i något dopningsgtest. Det gör att man ifrågasätter om systemet fungerar.

Samtidigt tror hon att Fourcade kanske inte är så långt från sanningen. 

– Tyvärr måste jag tro att han har rätt. Den här läkaren verkar ingå ett stort nätverk. Man får inte vara naiv och tro att vi är förskonade. Men förhoppningsvis är alla rena här. 

Fakta: Svenskar enkät

1: Vad säger du om dopningsbilderna från längd-VM där österrikaren Max Hauke ertappades med nål i armen under bloddopning?

Sebastian Samuelsson: – Man blir äcklad faktiskt. Det är jobbigt att kolla på de bilderna. Jag har har aldrig sett något liknande och jag hoppas att jag inte behöver se det igen. Det var äckligt. 

Mona Brorsson: – Jag blev otroligt illa berörd.. Bilderna som kablades jut gjorde mig orolig. Det är polisen som tar dem. De har inte fastnat i något dopningsgtest. Det gör att man ifrågasätter om systemet fungerar. Samtidgt vill jag tro att alla som står på startlinjen här är rena åkare. Att vi tävlar på samma villkor.

Hanna Öberg: – Man blir besviken. Det är tråkigt att det finns folk som fuskar. Jag förväntar mig inte att min idrott är helt ren. Samtidigt kan jag inte gå runt och vara misstänksam mot åkare som inte har blivit straffade. 

Fredrik Lindström: – Man blir förbannad och less när det börjar nystas i det. Det låter som det försigått en längre tid och dopningspolisen har inte lyckats stioopa dem tidigare. Det känns inte bra.

Jesper Nelin: –Det är för jäkligt. Jag vet inte vad jag ska tycka när jag ser bilderna. Man blir bara knäckt.

Anna Magnusson: – Det är fruktansvärt tråkigt. Man blir besviken. Det ser ut som att det är en vardagssak. Man vill gärna tro att alla är rena.

Linn Persson: – Vad ska man säga.. Jag tycker det är så himla tråkigt att folk dopar sig. Det känns väldigt trist.

Peppe Femling: –Det är jäkligt svårt att kolla på det. Det är tragiskt att se. Jag hoppas att detta VM skonas från sånt.

2: Vad säger du om Fourcades uttalande att VM i Östersund kan få sin egen dopningshistoria?

Sebastian Samuelsson: – Man är naiv om man tror att alla inom skidskyttesporten är rena. Det förekommer fusk här också. Det är jag helt säker på. Jag hoppas verkligen inte vi får en liknande historia som i Seefeld. Men samtidigt är det bra att de som fuskar åker fast och är man en sån så hoppas jag att man sover dåligt om nätterna. 

Mona Brorsson: – Tyvärr måste jag tro att han har rätt. Den här läkaren verkar ingå ett stort nätverk. Man får inte vara naiv och tro att vi är förskonade. Men förhoppningsvis är alla rena här. 

Hanna Öberg: – Det är svårt för mig att spekulera i. 

Fredrik Lindström: – Jag hoppas verkligen att det är rättvisa tävlingar här och att ingen fuskar. Jag vill inte tro det på förhand. Jag hoppas att vi slipper det. 

Jesper Nelin: – Det skulle inte förvåna mig om det finns folk som dopar sig. Det är så jäkla trist. Det är nbabra att hoppas att de kommer fram med en metod som man kan se och även bakåt i tiden så man kan se folk som har varit dopade. 

Anna Magnusson: – Omöjligt är det inte. Men jag hoppas verkligen att det inte blir så. Man tappar förtroendet lite när det blir såna här grejer. Jag förstår inte alls hur man tänker eller vad som gör att man dopar sig och fuskar på det sättet. Det går inte att försvara bloddopning, 

Linn Persson: – Det kan jag inte veta. Man vill inte tro att någon ska göra det. Jag säger inget förrän någon har blivit dömd. 

Peppe Femling: – Det är klart att dopning är utbrett bland alla sporter. Men jag vet att dopningspoliserna försöker göra sitt jobb. Vi blev väckta imorse så vi vet att de gör sitt jobb. De testar åkare nu innan VM alla tider på dygnet och det är bra att de gör det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.