Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Svenskduon utsedd till årets rookies

Uppdaterad
Publicerad

En enda pallplats på hela vintern. Men framtiden för svenskt skidskytte ser ljus ut. Hanna Öberg tog på söndagen emot priset som årets rookie i världscupen. Utmärkelsen går till en svensk åkare även på herrsidan – Sebastian Samuelsson.

Hon var en bom ifrån den första svenska pallplatsen på damsidan i skidskytte på fem år. Men jaktstarten i Ruhpolding i januari, som till slut ledde till en femteplats, blev ändå en av de absoluta höjdpunkterna under Hanna Öbergs debutsäsong i världscupen.

Och i dag kom en till. Efter att sista världscuptävlingen för säsongen var över fick Hanna Öberg, som stod inte fanns med från start i dag, ta emot pris som årets rookie i världscupen.

Öberg: ”Jättekul”

– Det känns bra, jättekul att man får vara bästa nybörjaren, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

– Hade aldrig kunnat tro på förhand att jag ska kunna göra ett topp 10-resultat redan i år. Nu handlar det om att jobba upp lägstanivån så att jag ligger mer stabilt och gör hyfsade lopp.  

SVT Sports expert Björn Ferry har tidigare lovordat såväl Hanna Öberg som landslagskollegan Anna Magnusson.

– Det ser mycket lovande ut. Hanna Öberg och Anna Magnusson har en jättepotential och de är i den åldern, där de borde utvecklas. Vi lär få svaret nästa säsong om de kan bli superstjärnor eller ganska bra, säger Ferry.

Sebastian Samuelsson fick ta emot utmärkelsen som årets rookie på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.