Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenskt EM-brons i skidskytte. Foto: SVT

Svenskt EM-brons efter växlingskaos: ”Vilken dramatik”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt när Tilda Johansson skulle växla till Stina Nilsson i dagens mixedstafett i EM.

Efter att de krokat ihop gick Nilssons stav av – och hon tvingades fortsätta med Johanssons.

Men trots fadäsen lyckades Sverige fixa ett brons efter en imponerande avslutning av Anton Ivarsson.

– Det lät som ett pistolskott över hela stadion när staven gick av, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Tilda Johansson fortsätter att imponera i skidskytte-EM. I dagens mixedstafett stod 23-åringen för ännu en stark insats. När hon växlade över till Stina Nilsson gjorde hon det med tolv sekunders marginal ner till tvåan Norge.

Då var olyckan framme. Johansson och Nilsson lyckades kroka ihop och det resulterade i en bruten stav för den senare. De var dock kvicktänkta och Stina hade relativt omgående Tildas stav i sin ägo.

– Det lät som ett pistolskott över hela stadion när staven gick av, det var verkligen en rejäl smäll. Men jag är jättenöjd över hur situationen löste sig, jag fick en ny stav ganska snabbt av ledarna, de gjorde verkligen ett bra jobb när de uppmärksammade att jag var i trubbel, säger Nilsson.

Tvingades till extraskott

Trots strulet så gick Nilsson bra i spåret och även om hon missade ett skott per skytte så var Sverige i allra högsta grad med i guldstriden när Nilsson växlade över till Malte Stefansson, drygt 20 sekunder från täten.

Guldhoppet släcktes dock en aning när både Tyskland och Norge sköt fullt i liggande samtidigt som Stefansson tvingades till ett extraskott och värre skulle det bli när Stefansson var nära en straffrunda efter att han missat två av sina tre extraskott i stående.

Han växlade ändå som trea, 47 sekunder från ledande Norge, 35 från tvåan Tyskland och med Schweiz hack i häl.

”Lite av en chansning”

Anton Ivarsson höll jämna steg med schweizaren Serafin Wiestner till en början, men på skjutvallen gick det sämre. Ivarsson missade två skott i det liggande skyttet och tvingades jaga för att fixa en bronsplats.

Lagom till det avslutande skyttet hade Ivarsson kört ikapp de 14 sekunder som skiljde efter det första skyttet och sen sköt han som han aldrig gjort något annat. Skjutserien var både snabb och precis och den stressade Wiestner så pass mycket att han började sprida sina skott och tvingades till en straffrunda.

– Det var lite av en chansning kanske, men jag hade lite tid att ta ikapp efter mitt liggskytte och samtidigt så var jag ganska nervös också så det kändes som att det var lika bra att bara köra på och inte tveka någonting, säger Ivarsson.

Därmed kunde Ivarsson defilera i mål som trea. 47 sekunder efter vinnande Norge och 22 sekunder efter tvåan Tyskland.

KLIPP: Se den dramatiska första växlingen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.