Björn Ferry med just Jevgenij Ustjugov vid OS 2010 i Vancouver. Foto: Bildbyrån.

Kamp mot klockan för att få två svenska medaljer i skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov utreds för dopningsbrott mellan 2010 och 2014. Fälls han tilldelas Sverige ett OS-brons och ett VM-brons i herrstafett. Samtidigt går förbundet en kamp med klockan eftersom det finns en preskriptionstid på tio år.

– Nu gäller det att de hinner med, säger Björn Ferry.

Ferry har både OS- och VM-guld och skulle gärna ta emot två brons till, vilket skulle ske om Ustjugov fälls för dopningsbrott. Det är oegentligheter i hans biologiska pass som undersöks

– Vi tror att vi blivit rånade på ett antal medaljer genom åren. Det finns en prekriptionstid på tio år så nu gäller det att de hinner med. Det känns ändå bra. Rätt ska ändå vara rätt och jag skulle ringa upp Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman, Mattias Nilsson och Magnus Jonsson och styra upp en prisutdelning och ordna en fest, säger SVT:s expert Ferry.

Det är ett ärende som har en lång historik och en rysk undersökning friade Ustjugov 2018. Nu har internationella skidskytteförbundet startat en ny utredning.

Utreds av en oberoende enhet

– Det är en fråga som fråga som utretts länge och det är en oberoende antidopningsenhet, BIU (Biathlon Integrity Unit), säger svensken Nicklas Carlsson som är generalsekreterare på det internationella skidskytteförbundet, IBU.

Han beklagar att processen inte fått en lösning.

– Det är otroligt tragiskt och ingen hade kunnat föreställa sig det här. Det kommer att ta en tid att utreda det här, som är komplext, och den aktive har försökt förhala det med en stämning i Österrike, säger Carlsson.

Preskriptionstiden för OS-stafetten i Vancouver går ut nästa vecka. VM-bronset kom 2011 och där återstår ett år av preskriptionstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.