Hanna Öberg sista skytte gick på toksnabba 18.5 sekunder. Foto: Bildbyrån

Sverige kan ta historisk titel

Uppdaterad
Publicerad

Endast fyra av sex tävlingar räknas.

Det gör att Sverige har chansen att vinna en titel de aldrig har tagit tidigare.

Men då krävs seger i dagens skidskyttestafett – samtidigt som Tyskland inte får bli tvåa.

Skidskyttet går in i säsongens sista ”trimester” med två veckors tävlingar i Nove Mesto, Tjeckien, och sedan avslutning i Östersund. Det är nu alla cuper skall avgöras. Hanna Öberg ligger tvåa i totalcupen och kan bli första svensk sedan Helena Ekholm att vinna totalen.

Men redan i dag kan hon bidra till en historisk cuptitel. De svenska damerna tar hem stafettcupen om de vinner dagens stafett samtidigt som Tyskland inte blir tvåa.

Corona-reglerna gör läget öppet

Även Norge och Frankrike kan fortfarande ta hem cupen.

– Det är kul att det ligger en cuptitel i potten idag och eftersom Sverige aldrig vunnit den så kittlar det så klart. Jag tror Brorsson, Hanna Öberg, Persson och Elvira Öberg har alla chanser att vinna om alla får till bra sträckor, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

Det är de specialanpassade corona-reglerna som gör läget extra öppet. Då osäkerheten var stor inför säsongen beslutades att alla lag skulle få stryka sina två sämsta resultat och endast de fyra bästa skulle avgöra cupen. Det gör att Sveriges sjundeplats i Antholz redan är struken och blir man bättre än femma idag stryks även femteplatsen på VM i Pokljuka.

Norge kan vinna cupen

Tyskland leder cupen och har ingen direkt plump i resultatraden, en fjärdeplats som sämst. Detta gör dock att de får svårt att få mer än de 216 poäng de redan har, för att öka sin poäng krävs seger eller andraplats idag.

Sverige når också 216 poäng om de vinner idag, men eftersom Sverige i så fall har två segrar (man vann i Kontiolahti) tar man hem cupen pga fler segrar, Tyskland har en seger.

Världsmästaren Norge når 218 om man vinner idag och har alltså även de god chans att ta hem cupen. Frankrike når 216p vid seger och delar i så fall cupen med Tyskland, med identisk resultatrad.

SVT sänder stafetten med start 16.05.

Så här avgörs stafettcupen

Tyskland vinner cupen om de blir etta eller tvåa idag, om de inte blir det riskerar de att bli passerade av Norge eller Sverige, eller dela med Frankrike.

Sverige eller Norge vinner cupen om laget vinner i Nove Mesto, samtidigt som Tyskland inte blir tvåa.

Frankrike delar cupsegern med Tyskland om de vinner idag, samtidigt som Tyskland inte blir tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.