Sveriges har aldrig tagit fler medaljer på ett VM. Foto: Bildbyrån

Tre nycklar bakom Sveriges framgångar på skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytte-VM i Pokljuka 2021 – Sveriges bästa mästerskap någonsin.

Björn Ferry ser tre anledningar till framgången.

– Sådana människor föds inte varje dag i Sverige, säger han.

Ett guld, två silver och tre brons – så lyder Sveriges medaljskörd. Det är Sveriges bästa skidskyttemästerskap någonsin.

SVT Sports expert Björn Ferry listar tre nycklar till framgången i spelaren ovan.

Sverige medaljer i detta VM

Första medaljen kom redan i den första tävlingen, där det blev ett brons för Sverige i mixedstafetten efter Hanna Öbergs fajt mot Ukraina.

Martin Ponsiluoma följde upp det med att ta guld i sprinten. Sedan blev det silver för Sebastian Samuelsson i jaktstarten, silver för Hanna Öberg på distansen och brons för duon i singelmixedstafetten.

Det svenska herrlaget tog sedan en historisk silvermedalj i stafett. Det var nämligen den bästa placeringen ett svenskt herrlag har haft i en stafett på VM.

Mästerskapet som nu är det näst bästa

VM i Ruhpolding 2012 var det mästerskap som var mest framgångsrikt fram till i år. Då tog Sverige fem medaljer.

Carl Johan Bergman tog brons i sprinten och följde upp det med ett silver i jaktstarten. I herrarnas masstart blev det dubbelt på pallen, Björn Ferry tog silver och Fredrik Lindström knep bronset.

På damsidan tog Helena Ekholm brons i distansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.