Anna-Maria Uusitalo. Och en bild från prispallen vid Sverigepremiären. Foto: Bildbyrån.

Sveriges plan för att undvika covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Flera skidskyttelandslag har drabbats av covid-19.

Sverige känner oro – åker dit med ”hängslen och livrem”.

– IBU har haft möte, alla måste ta sitt ansvar. Ser de någon som går med munskydd och struntar i det kan det bli hårda konsekvenser, säger Anna-Maria Uusitalo, sportchef för skidskytteförbundet, till SVT Sport.

Det är oklart vilka utövare som kommer till start i helgens världscuppremiär i Kontiolahti, Finland. Flera länder har drabbats av covid-19. Länderna avvaktar besked från de finländska hälsovårdsmyndigheterna.

Skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo har lagt mycket tid och kraft på förberedelser.

– Vi i landslaget har verkligen tänkt på allt, vi har hängslen och livrem på. Vi har resonerat så att det finns en risk att vi får in det i vårt lag, men då ska vi känna att vi har gjort allt vi kan. ”Vi har fått det, men vi har inte kunnat gjort något mer”, säger Uusitalo till SVT Sport.

Landslaget har genomgått två tester på kort tid inför avresa, och lördag väntar nästa.

– Vi valde att testa hemma, det gjorde vi några dagar innan för att hinna får svar innan vi åkte. Sedan tog vi även ett snabbtest i dag, innan vi åkte för att täcka upp de dagarna emellan där. Åkarna har varit isolerade mellan test och avresa. Vi har sagt till dem att vara försiktiga och inte gå och handla och så vidare. Sedan har de en testtid i morgon från IBU:s sida, sen kommer de vara test via IBU var fjärde-femte dag, berättar Uusitalo.

De har med sig material så att de kan göra snabbtest.

– Det är, som sagt, hängslen och livrem på. Vi vill kunna känna att vi har gjort det vi kan. Johannes uppmuntrade åkarna att hålla avstånd till andra nationer, vi vet inte om de är lika noggranna som vi.

Tagit med frysttorkad mat

Vad har ni mer med er?

– Vi har tagit med oss frysttorkad mat, det har vi inte haft tidigare. På så vis kan någon snabbt få i sig helt säker mat som ingen har varit och kladdigt på. En mikrovågsugn, vattenkokare, massa handsprit och massa munskydd.

IBU har haft möte med alla nationer och gått igenom förhållningssätt och regler.

– Vi måste göra det här tillsammans, alla måste ta sitt ansvar. Ser de någon som går utan munskydd och struntar i reglerna blir det hårda konsekvenser – då kan man få åka hem. Och då pratar jag inte om rena misstag, som att glömma ett munskydd.

KLIPP: Därför bytte Stina Nilsson till skidskytte

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I mars kom nyheten att Stina Nilsson byter sport. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer