Sveriges skidskytteherrar skjuter bäst i stafett – av alla

Publicerad

Sveriges skidskytteherrar och stafett var en lyckad kombination förra säsongen.
OS-guld och en seger i världscupen.
Nyckeln till framgång var skyttet. Sverige sköt bäst av alla toppnationer i stafett.
– Man vill inte vara syndbocken i laget, säger skidskytten Jesper Nelin till SVT Sport.

Svenskar och stafett var en framgångsrik kombination förra säsongen. Herrarna tog guld i OS och damerna ett silver.

– Damerna håller mera jämnhet hela tiden medan herrarna har haft en förmåga att höja sig i stafetter, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Bästa skyttenation

Förutom OS-guldet för herrarna så blev det även en världscupseger. Gemensamt för båda vinsterna var att laget sköt bäst av samtliga nationer den dagen. Ser man över hela säsongen sköt också Sveriges stafettherrar bäst av alla toppnationer.

– Extraskotten man har gör att man får en liten trygghet, och sen fokuserar vi väldigt mycket på dom här stafetterna, säger Sebastian Samuelsson.

– Det är ju inte så att dom vaknar upp en dag och är helt plötsligt väldigt mycket bättre skyttar utan det är att man verkligen vill vinna för laget och man har lyckas mycket i stafett så mycket ligger i de mentala, säger Hagström.

Varför skjuter ni inte lika bra individuellt?

– Det gäller lika mycket när man tävlar individuellt. Men det ligger någonting i att man inte vill vara syndabocken i laget – det gör att man verkligen, verkligen måste sätta skotten, säger Jesper Nelin.

Vill göra en ny OS-stafett

I vinter väntar ett hemma-VM i Östersund där alla i laget anser att viktigaste tävlingen blir herrstafetten.

– De var så häftigt att vi lyckades som lag som vi gjorde i OS. Kan vi göra det i Östersund också så skulle det vara riktigt häftigt, säger Fredrik Lindström.

Skyttet i VC och OS (straffrundor+extraskott)

Visa

Sverige 4+38

Norge 4+45

Frankrike 12+56

Tyskland 13+59

Ryssland 6+37 (tävlade ej i OS)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer