Thingnes Bö blir av med VC-poäng och prispengar

Uppdaterad
Publicerad

Han leder världscupen överlägset och är storfavorit till att bli hela skidskytte-VM:s okrönte kung.

Men nu blir Johannes Thingnes Bö av med sin fjärdeplats, prispengar och världscuppoäng från jaktstarten i Soldier Hollow den 16 februari.

Johannes Thingnes Bö leder totala världscupen med nästan 300 poäng ner till tvåan Alexander Loginov efter en säsong där han totaldominerat med totalt 12 VC-segrar.

Men i den senaste VC-tävlingen i Soldier Hollow, Utah, i mitten på februari blev han fyra i jaktstarten.

Nu i efterhand visar det sig dock att han kommer bli av med sin placering, prispengar på nästan 75 000 kronor och VC-poäng.

Avlossade inte skottet

Orsaken är att Bö i efterhand informerade IBU (internationella skidskytteförbundet) att han bara avfyrade fyra av sina fem skott på det sista stående skyttet, något IBU senare kunde bekräfta via tv-bilder. Det oavfyrade skottet fanns kvar i magasinet när norrmannen korsade mållinjen, men misskommunikation från domarna gjorde att det aldrig uppmärksammades. Men nu i efterhand diskas alltså den dominanta 25-åringen.

– Fallet är avslutat för mig. Jag har redan meddelat tävlingsledaren på plats och felet var helt och hållet mitt. Det är aldrig kul att behöva ge upp VC-poäng, men jag hoppas också att andra utövare i framtiden kan visa fair-play i framtiden, så som jag gjorde nu, säger han i ett officiellt uttalande på IBU:s hemsida.

Bö får chans till nya triumfer när VM i Östersund inleds den 7 mars i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.