Johannes Thingnes Bö säkrade den totala världscupbucklan i säsongens sista tävling efter masstarten över 15 km i Östersund 21 mars. Lagkamraten Sturla Holm Lägreid utmanade ända till sista skyttet. Foto: Bildbyrån

Thingnes Bös vändning: Skrotar planen på höghöjdshus

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Thingnes Bö gör en tvärvändning i frågan om höghöjdshus och skrotar nu planerna på att bygga ett.

– Jag gick ut väldigt hårt i ett slags rus och sa att jag självklart skulle skaffa det, säger Thingnes Bö som nu har tänkt om.

Det var i slutet av maj som det norska Idrottstinget gav klartecken för elitutövare att tillåta simulerad höghöjdsträning, kallat höghöjdshus. Tidsplanen är satt att träda i kraft i oktober. En av dem som låg i framkant för att testa på den nya tekniken var skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bö som började planera för ett höghöjdshus direkt.

– Jag gick ut väldigt hårt i ett slags rus och sa att jag självklart skulle skaffa det, säger Thingnes Bö till norska Dagbladet och berättar att han började bygga på huset i juni, vilket var ett speciellt träningsrum med ett tält i den egna villan.

Mitt i alla förberedelserna kring nybyggnationen upptäckte han en sak som förändrade allt.

– Då hade jag glömt att jag redan hade planerat för ganska avancerad ventilation i träningsrummet för att få bra luft att träna i, säger Thingnes Bö, som nu har skrotat planen.

Ska enbart tillåtas för utövare i världsklass

Diskussionen kring höghöjdshus i Norge har varit häftig med företrädare och motståndare i konflikt. Tekniken är tillåten i nästan alla övriga länder i världen.

I förra veckan föreslog arbetsgruppen som jobbar med frågan att enbart utövare i yttersta världsklass ska få använda sig av tekniken med höghöjdshus.

– Det tycker jag är ett väldigt bra beslut. Det går att utveckla sig i stora steg fram till det att man är på elitnivå. När man kommit till elitnivån så jagar man detaljer och då är höghöjdshus en sådan detalj, men den är inte nödvändig förrän man nått det steget, säger Thingnes Bö.

Thingnes Bö har ett individuellt OS-guld, fyra individuella VM-guld och vunnit den totala världscupen tre gångar. Han har 52 individuella segrar i världscupen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gjert Ingebrigtsen tycker det är dags att riva upp förbudet mot höghöjdstält. Foto: Bildbyrån/SVT

ARKIV: Norge kan slopa det omdebatterade höghöjdsförbudet 26/4- 2021

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer