Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiril Eckhoff har haft ett tufft år bakom sig med sjukdom och psykisk ohälsa. Foto: BILDBYRÅN

Tiril Eckhoff berättar om tuffa tiden: ”Det önskar jag inte min värsta fiende”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tuff säsong meddelade norska skidskytteförbundet i somras att Tiril Eckhoff behövde en paus. Sedan dess har hon bara varit med på en landslagssamling. Nu berättar hon öppet för första gången om tuffa tiden.

– Det önskar jag inte min värsta fiende, säger 32-åringen till norska TV2.

Tiril Eckhoff kom in till OS-säsongen 2021/22 som regerande mästare i totala världscupen – men hennes första pallplats kom först på OS i Peking i februari där det till sist blev en medalj av varje valör.

– Det har varit en väldigt tuff resa och jag var väldigt långt nere i december, sa hon till SVT Sport efter första världscupsegern efter OS i Kontiolahti i mars.

Hon avslutade sedan säsongen på bästa sätt genom att vinna två av tre individuella tävlingar i Holmenkollen. Revanschen var ett faktum.

Men då kom nya smällen. Eckhoff drabbades av corona och fick stora problem med sömnen.

– Det började med corona och sedan tränade jag mycket samtidigt som jag inte lyssnade på min kropp. Jag ville verkligen ge något tillbaka till alla som ställde upp för mig. Jag fick känna på en liten livskris kan man säga, säger hon till norska TV2.

”Levt under stor press de senaste åren”

Utåt sett i sociala medier visade hon upp en helt annan bild av vad som pågick.

– Jag kämpade med sömnen under en lång tid. Det önskar jag inte min värsta fiende. Det var verkligen allvarligt men jag har fått väldigt bra hjälp av det medicinska teamet, säger hon och fortsätter:

– När jag hört om andra som haft sömnproblem tidigare har jag tänkt ”men herregud, hur jobbigt kan det vara?”, men det är hemskt, det har jag insett nu.

Hon berättar också att hon försökt lösa sömnproblemen med meditation och yoga men att det också blivit många tårar och en hel del tankar.

– Jag tror det är en blandning av corona och att jag levt under stor press de senaste åren. Jag är en person med mycket känslor och stressar lätt upp mig.

Här säkrar Tiril Eckhoff världscupsegern 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.