Stina Nilsson platsar inte i världscupen än. Foto: Bildbyrån

Trots fina resultaten – Stina Nilsson inte aktuell för världscuptävling

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har stått för flera fina insatser i IBU-cupen den senaste tiden.

Men hon är inte aktuell för världscupen än.

– Just nu är hon inte aktuell, säger skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Stina Nilsson, som bytte längdskidor mot skidskytte i mars 2020, hade det tungt i starten av sin nya karriär. Men i de senaste tävlingarna i IBU-cupen där hon håller till, har hon visat på en positiv utveckling. I lördagens sprint hade hon näst snabbast åktid och i jaktstarten dagen efter klättrade hon tio placeringar.

Men trots det får hon vänta på sin debut i världscupen.

– Det finns tre världscuper kvar och det är svårt att säga vad som händer om två-tre veckor men just nu är hon inte aktuell för världscupen. Hon ska fokusera vidare på IBU-cupen och tävla mycket, säger skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Behöver mer tid

Lukas säger att han gläds över Nilssons framgångar men att hon fortfarande har en bit kvar.

– Det känns som att hon klarar av det bättre och bättre nu. Självklart är det fortfarande någon bom för mycket för att få ett toppresultat men vi är i alla fall nöjda med hennes framgång. Hon är på väg men hon behöver fortfarande mycket mer tid.

Tränaren lyfter också fram att det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på längdskidor och skidskytte.

– Vi har försökt förklara för alla hela tiden att det är en annan idrott. Det är inte bara att ta på sig vapnet och åka fort. Man måste lära sig lite hur man ska åka, vilken plan man har ute i spåret och att man är lugn på vallen.

Världscup i Sverige

Världscupen återupptas den 4 mars i Nove Mesto. Man kör två helger i Nove Mesto innan man avslutar säsongen i Östersund. Sverige har inga extra platser i den tävlingen som värdland. Det bestäms utifrån placeringarna i IBU-cupen – länderna får en plats per åkare man har i topp tio.

ARKIV: Stina Nilsson sköt bort sig i EM (30 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.