Peppe Femling hade en tuff dag på vallen. Foto: Bildbyrån

Tung dag på vallen för svenska stafettlaget

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte som de svenska herrarna hade tänkt sig i stafetten. Efter första skyttet var Sverige sist – och topplaceringarna alldeles för långt borta.

– Det är det värsta jag har gjort, säger Peppe Femling till SVT Sport.

Det blev en mardrömsstart för det svenska laget när Peppe Femling redan i första skyttet missade tre skott, och inte satte något av de tre extraskotten.

Tre straffrundor för Sverige som låg klart sist efter första skyttet.

– Jag vet inte vad som hände, det är värsta jag har gjort, säger Peppe Femling till SVT Sport.

I det stående skyttet gick det bättre för Femling, som trots det var näst sist och 2.10 efter ledande Norge i växlingen med Jesper Nelin.

– Det är inget roligt läge att gå ut i. Men jag tycker synd om Peppe, säger Nelin.

Se Norges tveksamma växling ut på andrasträckan: ”Det är en gränspuck”

I andra sträckans första skytte skulle ännu ett skandinaviskt land falla tungt, trots goda förutsättningar på vallen.

– Det är ingen vind, det är bara att bomba på, sa SVT Sports expert Björn Ferry.

Fler länder med problem på vallen

Med en ledning på 21 sekunder innan skyttet hade Erlend Bjöntegaard stora problem, trots förutsättningarna, och drog på sig en straffrunda. Ut från skyttet hade Norge halkat ned till elfteplats, 36 sekunder efter Frankrike.

Men även Frankrike skulle få problem med skyttet. Och efter att ha dragit på sig en straffrunda och varit tvungna att använda flera extraskott var i stället Tyskland i en stor ledning i sista växlingen. Men tvåa, 43 sekunder bakom, var Norge med en suverän Johannes Thingnes Bö – och då gick det fort.

Galen upphämtning av Bö

Efter att både Tyskland och Norge skjutit snabbt och fullt krävdes det kanonåkning av Bö. Och det bjöd han på. Efter 3,9 kilometer hade han kapat ledningen till 28,5 sekunder. Men det var inte tillräckligt, och Tyskland skulle ha allt i egna händer om Benedrikt Doll sköt fullt.

Då kom nerverna, och det krävdes två extra skott för tysken. Men när alla blickar vändes mot Bö, såg det likadant ut där. Två extraskott även för norrmannen, som dock sköt betydligt snabbare. 14 sekunder bakom efter sista skyttet, och det skulle bli kamp in i det sista i spåret.

– Jag var tvungen att försöka vinna, och stressade fram första skottet och drog den långt utanför, säger Bö till SVT Sport.

Och då visade Bö varför hans medaljsamling är så stor – vid sista mellantiden var han i rygg på Doll. När de båda åkte in på upploppet var det inget snack om saken, Bö klev ut och flög förbi för att säkra segern.

Här avgörs stafetten – se norska stjärnan jaga frenetiskt för att komma ikapp

Efteråt fick norrmannen en del kritik för sin kaxiga gest när han ”bortstade av” axeln samtidigt som kan gled över mållinjen.

– Dum grej. Jag vara bara så glad så jag tänkte mig inte för, säger han till SVT Sport.

Se den kritiserade målgesten här

Sverige klättrade efter mardrömsstarten, men trots att Samuelsson var näst snabbast på sista sträckan blev det till slut inte bättre än en tiondeplats, 2.48 efter Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.