Fallet för fem år sedan kräver nu en operation för Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: TT.

Världmästaren i skidskytte måste opereras efter att ha letat skatter i skogen

Publicerad

I vintras var Vetle Sjåstad Christiansen slutman i det norska mixedstafettlag som bärgade VM-guldet i skidskytte i Östersund. Nu måste han operera ett knä – för en skada han ådrog sig för fem år sedan när han letade skatter i skogen.

– Skadan går i kategorin sjukt onödig och absurd, säger 27-årige Christiansen till NRK. Han har haft knäproblem i flera år och måste nu lägga sig på operationsbordet.

Det var för fem år sedan som Christiansen letade skatter i form av små pins och olika typer av medaljer, så kallad Geocaching, i skogen i Lillehammer med hjälp av en mobilapp. Vid en tre meter hög bro visade appen att skatten fanns under den.

– Jag klättrade under bron men kunde inte komma tillbaka. Jag var tvungen att släppa ner mig rätt på asfalten. Det gjorde fruktansvärt ont där och då, säger Sjåstad Christiansen som identifierar händelsen som roten till problemet.

Små hål i korsbandet

Skadan har diagnosticerats som små hål i korsbandet, där det ibland bildas vätska. Christiansen hoppas komma tillrätta med problemen i vänster knä som främst uppstår på längre distanser och under tuffare tävlingsperioder. 

Han ångrar dock inte skattjakten för fem år sedan.

– Jag levde livet fullt ut på den tiden och på så sätt var det värt det. Det var häftigt att leta efter sådana små grejer, säger Christiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer