Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson gör debut i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson gör debut i skidskyttevärldscupen.

Hon får chansen på hemmaplan i Östersund i helgen.

– Det är väldigt bra för Stina att få den här chansen och lära sig mycket inför nästa år, säger huvudtränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Skidskyttevärldscupen avslutas i helgen i Östersund och nu har Sverige presenterat truppen som får chansen denna sista helg.

Det är till stora delar samma trupp som tävlat de två senaste helgerna i Nove Mesto, Tjeckien. Men ett namn sticker ut. Stina Nilsson får chansen för första gången i världscupen.

– Vi ser att hennes åkform blir bättre och bättre. Vi ser också att hon utvecklas varje gång som en skidskytt. Vi tror att det här steget är väldigt viktigt för henne, för framtiden. Och framförallt för nästa år, att man har tränat och tävlat med de bästa i världen, säger Johannes Lukas.

Ett år som skidskytt

Det har gått nästan ett år sedan Stina Nilsson, då längdskidåkare, kom med beskedet att hon byter sport till skidskytte. Under året som gått har hon hunnit med att tävla i både IBU-cupen (nivån under världscupen) och EM. Efter en tuff start har det gått något bättre för Nilsson men skyttet har hon ännu inte satt ordentligt.

Johannes Lukas menar att han ser detta som en möjlighet för Stina Nilsson att lära sig, och att resultatet inte är viktigt.

– För mig spelar resultatet ingen roll. Om hon blir först eller sist är inte viktigt för mig. Hon ska verkligen lära sig, säger han.

Flera åkare som gjort bra ifrån sig

Det finns flera andra damåkare som gjort bra ifrån sig under säsongen. 21-åriga Tilda Johansson är en av dem. I januari körde hon världscup och i februari junior-VM. I helgen när Nilsson, främst på grund av dåligt skytte, slutade 81:a var Johansson på 11:e plats.

  I slutet av säsongen kan man tänka att det här är en plats för framtiden. Tilda har redan har haft en chans och lärt sig mycket i världscupen. Då tänkte vi att det är väldigt bra för Stina att också få den här chansen och lära sig mycket inför nästa år, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Johanna Skottheim som hade ett tungt VM fanns inte med i truppen under tävlingarna i Nove Mesto och hon är inte heller med denna helg.

– Hon känner sig mycket bättre nu. Men det är som vi har sagt innan, hon känner sig lite trött och det är fokus på att hon ska återhämta sig helt till träningsdatum för nästa säsong, säger Johannes Lukas.

Ledare i karantän

Sverige fick en speciell avslutning på den gångna helgens världscup. Tränaren Mattias Nilsson testade positivt för covid-19 och hela ledarstaben sattes i karantän. Under tävlingarna i Östersund blir det inte de ordinarie tränarna som leder laget. Sportchefen Anna-Maria Uusitalo kommer att leda laget tillsammans med Jonas Johansson på skjutvallen, Erika Oskarsson och Ola Ravald ute i spåret och Marcus Bystedt i start och mål.

KLIPP: Så ska Stina Nilsson fixa skyttet

Truppen till världscupen i Östersund

Damer

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Linn Persson, SK Bore

Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb

Stina Nilsson, Lima SKG

Herrar

Sebastian Samuelsson, I21 IF

Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb

Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb

Gabriel Stegmayr, Dala Järna IK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.