Foto: TT Nyhetsbyrån/NRK

Visselblåsaren stämmer ryska skidskyttar

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare chefen för dopningslaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtjenkov, som vid flera tillfällen vittnat om statsunderstödd dopning i Ryssland går till motangrepp mot en kvartett landsmän som försökt få honom stämd. Visselblåsaren Rodtjenkov, som flytt från Ryssland och nu gömmer sig i USA, svarar med samma medel.

Det är skidskyttarna Olga Zajtseva, Olga Viluchina och Jana Romanova och den ryske oligarken och förre skidskyttechefen Michail Prochorov som tidigare stämt Rodtjenkov. Visselblåsarens svar – en motstämning.

– Den som jagas blir nu den som jagar, säger Rodtjenkovs advokat Jim Walden enligt NRK.

De tre skidskyttarna blev av med sina medaljer från OS i Sotji efter att Rodtjenkov avslöjat att Ryssland ägnat sig åt stadsunderstödd dopning. Rodtjenkov menar att de därefter har drivit en förtalskampanj för att så tvivel kring hans vittnesmål om ryskt dopningsfusk.

Razzia på internationella skidskytteförbundet

Så sent som 11 april utfördes en polisrazia på det internationella skidskytteförbundets huvudkontor i Salzburg. Förbundet anklagades då för att ha fått betalt för att skydda ryska dopade idrottare. Förbundets ordförande Anders Besseberg tvingades till timeout och mycket pekade mot att det åter var vittnesmål från Grigorij Rodtjenkov som låg till grund för anklagelserna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer