Stina Nilsson får sikta in sig på EM. VM-dörren är stängd. Foto: TT

VM-dörren stängd för Stina Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs truppen ut till skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien om drygt två veckor. Fem damer med Hanna Öberg i spetsen är uttagna vilket betyder att dörren är stängd för Stina Nilsson som får åka EM.

– Alla fem tjejerna i truppen har visat på toppresultat den här säsongen och är alla viktiga för våra framgångar i stafetterna. Vi kommer utan tvekan fortsätta kämpa i toppstriderna med det här laget på VM, säger landslagtränaren Johannes Lukas.

Bland herrarna får Peppe Femling en direktplats trots lördagens misslyckade förstasträcka i stafetten. Här håller ledningen en plats öppen för att ta en ut åkare efter EM.

Det är alltså bara fyra svenska herrar uttagna till VM i Slovenien. Lagledningen avvaktar resultaten i EM polska Duszniki Zdroj 27-31 januari för att ta ut den femte svenske herråkaren.

Oskar Brandt, Malte Stefansson och Torstein Stenersen har åkt i världscupen tidigare den här säsongen och ligger bäst till.

Elvira Öberg gör sitt andra VM

Det svenska damlaget är dock redan fullt och ingen annan kan slå sig in även vid goda resultat i EM. Elvira Öberg gjorde sin VM-debut förra året, men är fortfarande junior.

– Det var inte alls länge sedan jag satt hemma i soffan och kollade när mina idoler körde VM, säger Öberg till SVT Sport.

– Jag ska försöka inspieraras av det, i stället för att se det som någon press utifrån.

Gårdagens tävling i Antholz var den sista i världscupen innan världsmästerskapet.

Truppen till VM i Pokljuka 10-22 februari

Hanna Öberg

Elvira Öberg

Linn Persson

Mona Brorsson

Johanna Skottheim

Sebastian Samuelsson

Martin Ponsiluoma

Jesper Nelin

Peppe Femling

En plats är vakant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.