Anna Magnusson Foto: Bildbyrån

VM-silverhjälten i skidskytte opereras: ”Aldrig bra att bli skadad”

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytten Anna Magnusson kommer operera handleden nu på måndag. Ingreppet utförs av specialister i Göteborg.

– Som elitidrottare är det aldrig bra att bli skadad, säger Anna Magnusson till SVT Sport.

Det var precis innan skidskytte-VM i Östersund som Anna Magnusson började känna av vänster handled. Första gången var under bänkpressövningar på gymmet.

– Smärtan har inte gått över sedan dess.

Efter säsongens viloperiod, och när känningen fanns kvar, undersöktes hon. 

– Det är ett ledband mellan de två ben i vänster arm, ett ligament, längs handleden som håller ihop, som troligtvis har gått av.

Operationen – en investering

Magnusson låg bakom VM-silvret för Sveriges stafettdamer i VM i Östersund i vintras. Efter att på tredje sträckan skjutit fullt och åkt snabbt förde hon upp Sverige i ensam och klar ledning inför sista sträckan.

Hon berättar att handledsoperation inte nödvändigtvis var nödvändig, men något hon ser som en investering för framtiden.

– Antingen måste man göra något åt det, eller inte. Man riskerar att få mer ont senare, eller få någon annan skada, om man inte gör operation.

”Kommer inte kunna hålla i bössan”

Hon kommer vara gipsad i en och en halv vecka. Efter det skena i sex veckor. Operation och efterföljande rehabilitering blir ett avbräck som kommer påverka den dagliga träningen.

– Jag får inte belasta, och kommer inte kunna hålla i bössan på ett normalt sätt. Heller inte åka med två stavar.

Magnusson som tog var med och tog två världscuppallplatser i stafett förrförra säsongen beräknas vara helt tillbaka efter sex månader. Hon kommer kunna börja belasta efter tre månader.

– Som elitidrottare är det aldrig bra att bli skadad. Men av alla dåliga tillfällen, så är det ett av de bättre. Det är efter hemma-VM, och i god tid innan OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.