Anastasija Kuzmina vann sprinten – tappade rösten

Uppdaterad
Publicerad

Slovakiskan Anastasija Kuzmina vann sprinten i Östersund. VM-debutanten Ingrid Landmark Tandrevold slutade tvåa och Laura Dahlmeier kom trea.

I sitt sista mästerskap vann slovakiskan Anastasija Kuzmina den första individuella tävlingen, sprinten på VM i Östersund.

– Jag har ingen röst. Det är en fantastisk känsla. Det är inte bara mitt första VM-guld utan det är i mitt sista VM, viskar Kuzmina till SVT.

Det hade pratas inför om att det var besvärliga förhållanden på skjutvallen och de tre ledarna i sprintcupen, italienskorna Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer, samt norskan Marte Olsbu Röiseland sköt bort sig.

Tränaren lurade norska debutanten

Istället tog norskan Ingrid Landmark Tandrevold, som sköt fullt, silvret. Trea blev även det en åkare med noll bom, tyskan Laura Dahlmeier, som stod över gårdagens mixedstafett på grund av sjukdom.

– Jag kände bara smärtan och är inte helt frisk, det var ett svårt beslut att bara komma till start, och så fick jag med mig den här medaljen. Det är så känslosamt, säger Dahlmeier.

När de mer meriterade norskorna Tiril Eckhoff och framför allt Marte Olsbu Röiseland sköt bort sig klev Ingrid Landmark Tandrevold upp på pallen och blev tvåa.

– Det var ett otroligt bra lopp. Jag är stabil i liggande, men har haft problem i stående. Jag bommade allt på inskjutningen, men min tränare sade att jag träffade allt för att ge mig självförtroende, säger VM-debutanten Tandrevold till SVT efter loppet.

Bästa svenska blev Hanna Öberg som slutade fyra efter en bom. Öberg kom in sex tiondelar efter tyskan Laura Dahlmeier.

– Det är surt, säger Öberg till SVT efter loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.