Wolfgang Pichler. Foto: Bildbyrån

Wolfgang Pichlers nya roll oklar: ”Vet inte om jag klarar av att inte bestämma”

Publicerad

Wolfgang Pichler kommer att sluta som svensk förbundskapten.
Nu ska han hjälpa äldre hemma i Ruhpolding.
Men han kan bli kvar i någon roll i svenskt skidskytte. Frågan är om han klarar av inte bestämma.
– Det har jag inte tänkt på, säger tysken till SVT Sport.

En era återuppstod och är nu på väg att ta slut igen. Wolfgang Pichler gjorde comeback i svenskt skidskytte, något som lade grunden för succén med svenska OS- och VM-guld. Men på måndag är allt över. Då tackar legendaren för sig.

– Jag kommer ta tåget hem och spela tennis. Mina kompisar skickar alltid meddelande på whatsapp om att lira, men jag är här och tränar. Jag hatar att inte kunna vara med, hehe. 

Du sägs ju ha fått erbjudanden från andra nationer. Blir du kvar i svenskt skidskytte?

– Ja, i någon form. Jag kommer inte säga ja eller nej till något erbjudande nu och jag kan inte säga så mycket. Det blir bara en massa spekulationer. 

Kan du tänka dig att ta en roll där du inte har sista ordet?

– Nej, haha. Nej... Jag är pensionär i en väldigt bra situation, jag har mina pengar och kan göra vad jag vill. Om jag inte gillar ett erbjudande så tar jag det inte.

Men att en annan roll än förbundskapten lär innebära att han inte kommer få sista ordet hade inte föresvävat Pichler före intervjun med SVT Sport.

– Det var en bra fråga. Det har jag inte tänkt på, säger tysken.

Vill hjälpa äldre människor

Oavsett framtiden inom skidskyttet så är en sak klar. Pichler kommer att satsa hårt på att hjälpa äldre människor i hemstaden Ruhpolding. Han håller på och drar ihop en organisation på 20-30 personer.

– En dröm jag har är att hjälpa gamla människor och det kommer jag att göra nu. Ett av problemen i samhället är att många äldre är ensamma, utan kontakt med andra. Om de behöver hjälp att ta sig till läkaren så löser vi det. Planen är att de ringer mig och så organiserar jag det. 

Kommer du starta någon typ av business?

– Nej, det kommer att vara volontärarbete (gratis). Jag har många kontakter och är välkänd. Jag kommer att göra det utan att blanda i kommunen. Detta är min dröm, säger han.

I kvällens VM-magasin (som sänds i SVT1 21.45) diskuteras framtiden för svensk skidskytte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer