Wolfgang Pichler. Foto: Bildbyrån

Pichler laddar för ett sista VM

Uppdaterad
Publicerad

Han är näst intill helgonförklarad inom svenskt skidskytte. Wolfgang Pichler har i över 20 år coachat fram medalj efter medalj. Men VM i Östersund blir hans sista som svensk förbundskapten i ett stort mästerskap. Efter den här säsongen kommer den 64-åriga tysken att trappa ned. – Min plan är att åka hem och spela tennis, säger Wolfgang Pichler till SVT Sport.

Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Björn Ferry, Helena Ekholm, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson, listan på svenska skidskyttestjärnor som Wolfgang Pichler han coachat fram är lång.

1995 var året då Wolfgang Pichler blev Svensk förbundskapten för första gången. Bortsett från några års uppehåll har han sedan dess varit den tyska demontränare som sprungit oräkneliga meter längs spåret och coachat fram sina adepter till över 30 medaljer totalt, där Magdalena Forsberg var den första och hittills största.

– Mitt starkaste minne är Magdalenas första VM-brons, vi hade kämpat så hårt tillsammans och att lyckas då var fantastiskt, säger Wolfgang Pichler.

Demontränaren

Pichlers sätt att leda har både hyllats och kritiserats genom åren, de som inte klarat av honom och hans diktatorsliknande ledarstil har fått lämna. Åkarna i de svenska laget har myntat uttrycket ”Wolfgangs ord är lag”.

– På träningen är det så men inte i vanliga livet. På träningarna är det jag som är boss och det jag säger gäller. Jag har alltid gjort det som är bäst för Sverige och det har varit rätt sätt.

Ångrar du någonting?

Nej, säger Wolfgang Pichler.

Sista stora föreställningen

VM i Östersund blir Wolfgangs sista stora mästerskap som svensk förbundskapten. Efter decennier som härförare är det efter den här säsongen över.

– Jag hoppas Sverige kommer minnas mig som en bra tränare, det är nog för mig.

Om någon kommer fram och säger tack till mig så blir jag mer hedrad över de än att få något pris. Men det jag vet är att ingen är oersättlig, det kommer komma någon ny som gör det bra, säger Wolfgang Pichler.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till Sverige?

– Som en stor kärlek. Så vill jag beskriva det. För mig har Sverige alltid varit ett land som gränsar till himmelriket. Det tycker jag fortfarande.

Jag tror att folk kommer att komma ihåg dig under en lång tid framöver.

Jag tror inte det, men vi får se, säger Pichler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer