Dzinara Alimbekava vann när svenskorna sköt bort sig

Uppdaterad
Publicerad

Efter en succéartad start på säsongen gick det tyngre för svenskorna i Hochfilzen i dag.

Skyttet stämde inte, och ingen var nära en pallplats.

Istället vann belarusiskan Dzinara Alimbekava – som aldrig ens varit på pallen tidigare.

Hanna Öberg vann de två sprinttävlingarna i Kontiolahti, och var topptippad även inför dagens sprint i österrikiska Hochfilzen.

Men världscupledaren bommade redan på det första skottet, och var bara på 17:e plats när hon lämnade vallen.

Elvira Öberg bästa svenska

I det stående skyttet sköt hon snabbt, men bommade det sista skottet vilket gjorde att hoppet om en topp-plats försvann. Dock var även åkningen sämre i dag än tidigare under vintern, så även med ett bättre skytte hade det nog inte blivit någon seger denna dag.

– Det var inte mitt bästa race den här säsongen. Jag hade lite kroppen att jobba med ute i spåret, men det är såna dagar ibland också, säger hon till SVT Sport, efter loppet där hon ”bara” slutade 29:a.

Bästa svenska blev istället Hannas lillasyster Elvira. Lillasyster Öberg sköt fullt i det liggande skyttet, men bommade två skott i det stående vilket gjorde att hon sjönk i resultatlistan. Hon slutade elva, 37.3 sekunder efter vinnaren Dzinara Alimbekava.

– Det var synd att det behövde bli en ”tvåa” i stå. Hade jag klarat mig med en ”etta” hade det kunna räcka långt, men en tvåa är för mycket, säger hon till SVT Sport.

Vad var det som hände i stående?

– Jag tappade lite fokus på avfyrningarna, och det är så små marginaler när man är ansträngd.

Segraren fyra i Kontiolahti

Vann tävlingen gjorde istället Dzinara Alimbekava. Den 24-åriga belarusiskan, som aldrig varit på pallen i världscupen tidigare, sköt fullt och var i mål 8,5 sekunder före Tiril Eckhoff.

– Det är bra för Belarus, de har ju inte haft någon stjärna på sistone, men nu har det dykt upp en ny stjärna, säger Eckhoff till SVT Sport.

 Alimbekava har visat fin form under säsongsinledningen och blev fyra i Kontiolahtis jaktstart.

– Alimbekava har ju gjort jättestora framsteg åkmässigt i år. Det är nog nästan en minut snabbare än tidigare år, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Herrarnas sprint över 10 km startar klockan 14.20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.