Wolfgang Pichler under VM i skidskytte 2019. Foto: Bildbyrån.

SOK stöttar ny skridskosatsning: Det blir en lång resa

Uppdaterad
Publicerad

SOK:s satsning Olympisk Offensiv riktar fokus på skridskolandslaget där förre OS-åkaren Joel Eriksson plockas in som ansvarig för ett ”unikt projekt”.

Wolfgang Pichler, 65, öppnar upp för att försöka locka över ishockeyspelare.

– Vi kanske kan hitta ishockeyspelare som är riktigt bra på att åka skridskor och de kanske kan slussas över till short track. Då finns det chans att ta många medaljer, säger han till SVT Sport.

Olympisk Offensiv är en arbetsgrupp hos Sveriges olympiska kommitté som syftar till att hitta och utveckla nya talanger inom vinteridrotterna, med målet att ta 20 medaljer, varav fem guld, under OS 2026.

Nu görs en insats också för det svenska skridskolandslaget.

Joel Eriksson, före detta svenskt landslagsman på OS- och VM-nivå, plockas in som ansvarig för ”ett nytt unikt projekt” som stöttas av SOK.

– Jag anser att detta projekt är en jättechans för svensk skridsko och för de aktiva som kommer att delta i projektet. Jag är glad över att få möjligheten att vara med och driva detta projekt mot målet som är OS-medalj 2026, säger han i ett pressmeddelande.

Mer OS: Uttagna sitter säkert (24 mars):

Ville ha en svensk tränare

Wolfgang Pichler, ansvarig för talangutveckling i Olympisk Offensiv, är nöjd med tränarvalet.

– Det är mycket bättre att ha en ung svensk tränare, jag är emot att ha många tränare utifrån. För mig är det viktigt att vi på alla sätt blir bättre i det här projektet – förbundet, tränaren och de aktiva, säger Pichler till SVT Sport.

SOK gjorde en undersökning som visade att Sverige deltar i 51 procent av idrotterna i ett vinter-OS.

– Sen såg vi att skridsko står för 20 procent av medaljerna i ett vinter-OS. Vi beslutade oss då för att ta sikte på OS 2026 och det är det vi har gjort nu. Det blir en lång resa, säger Pichler.

Hur mycket talang finns det inom skridsko i Sverige?

– Svårt att säga. Vi har några entusiastiska utövare, men vi måste vänta längre. Vi har för många amatörer i dagsläget. Vi har några unga killar, 15-16 år, som vi jobbar med. Sen på tjejsidan har vi Erika Lindgren som är en talang.

– Det såg likadant ut med skidskytte förut, i många år fanns det ingenting. Med hård träning går det.

Söker en sponsor

Pichler ser gärna att skridskoprojektet får mer ekonomiskt stöd.

– Vi investerar mycket från SOK. Men laget behöver en sponsor, det finns inte så mycket pengar i förbundet, säger den 65:e årige tysken.

Demontränaren öppnar för att försöka locka över ishockeyspelare till skridskor.

– Jag har varit så många år i Sverige och ser verkligen möjligheter med svenska idrottare. Om du tittar på skridskor så finns det många som utövar det. Vi har många ishockeyspelare, men vi har bara en som håller på med short track. Det är intressant. Vi kanske kan hitta ishockeyspelare – som är runt 15-16 år – som är riktigt bra på att åka skridskor och de kanske kan slussas över till short track. Då finns det chans att ta många medaljer, säger Pichler.

Andra idrotter som Pichler jobbar med nu är skeleton, rodel, backhoppning och skidskytte.

– Vi har några skeletontalanger och det finns några unga i rodel. Vi fokuserar även på backhoppning för damer. Det finns två duktiga på ungdomssidan där, säger Pichler.

– När det gäller manliga skidskyttar har vi ett problem. Vi har en grupp på sex unga manliga skidskyttar, 18-19 år, som vi jobbar med. De har stöd från SOK och där hoppas vi kunna jobba tillsammans med skidförbundet.

ARKIV: ”Pichlers utspel: Det är enkla medaljer” (30 oktober, 2019)

Fakta: ”Olympisk Offensiv”

SOK har samlat en expertpanel i ledningen för den stora idrottsliga satsningen med det offensiva målet att ta 20 medaljer i OS 2026 och 2028.

Här är några av namnen i expertpanelen som tillsammans med SOK:s och parasportens sportchefer leder Olympisk Offensiv:

  • Wolfgang Pichler, tidigare förbundskapten skidskytte (Ansvarig för talangutveckling)
  • H-C Holmberg, professor i fysiologi (Professor i idrottsvetenskap, inriktning fysiologi/biomekanik)
  • Ulrika Sandmark, förbundskapten simlandslaget (Centralgestalt i satsningen att få fram fler kvinnliga tränare och ledare)
  • Maja Reichard, simmare och medaljör i Paralympics (En i trojkan som ska stå för aktivas perspektiv i satsningen)

Rikard Grip var tidigare Games Preparations Director, ansvarig för tekniska idrottsförberedelser inför OS, innan han lämnade för uppdraget som generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet.

Källa: sok.se.

MEDALJER I VINTER-OS UNDER 2000-TALET

OS i Pyeongchang 2018: 14 medaljer

OS i Sotji 2014: 15 medaljer

OS i Vancouver 2010: 11 medaljer

OS i Turin 2006: 14 medaljer

OS i Salt Lake City 2002: 7 medaljer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.