Foto: Rickard Ekman

Dahlbys sista OS-strid

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske dubbeltrap-skytten Håkan Dahlby går för närvarande en kamp för att hitta den form som gav honom OS-silver i London 2012, och detta trots en del nymodigheter inom hans sport.
”Det är svårt att lära en gammal hund sitta”, säger Håkan Dahlby om utvecklingen.

Fyra år efter silversuccén i London laddar Håkan Dahlby för en sista OS-strid. Sedan dess har Håkan Dahlbys skytteresa varit en aning svajig: grenen förändrades, med nya skytteserier, grundresultat som inte följer med till finalomgången, samt duvor som skjuts ut på ett mindre förbestämt sätt.

Blixtsnabb sport

– Har man skjutit en miljon skott ungefär på ett system, och sedan ska man bara byta över någon vecka, det tog ett och ett halvt år för mig innan jag hade bytt coach, teknik, bössa och ammunition, säger Håkan Dahlby.

Hans sport kräver blixtsnabb uppfattningsförmåga, samtidigt som han numera är 50 år gammal. Åldern är ett tilltagande problem, men den medför också vissa fördelar. Håkan Dahlby har varit med i tre OS, tagit sig till två finaler och vunnit en silvermedalj.

Han har sett allt förr, varit i de stressande situationerna, och tog faktiskt EM-silver i dubbeltrap i fjol.

Tränar stenhårt

Nu tränar han stenhårt, under en sista sommar: 600 till 1000 skott per dag på skjutbanan i Nykvarn. Ett monotont hantverk för att nå formen från förr.

– Jag är inte där än, där jag var för fyra år sedan, men jag är på god väg.

Hur känns form i dubbeltrap?

– Formen är en känsla, att du hittar en känsla av att allting blir lätt.

Är det intuition eller?

– Ja, det är det, det är en blick. Du lägger blicken på duvan och så kommer pipan dit, men tills du hittar det måste du leta upp det med din erfarenhet och rutin, sedan kommer känslan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer