Foto: Lotta Fahlberg, SVT

”Jag sköt dåligt med flit”

Publicerad
– Det är så kul att sätta griller i huvudet på motståndarna, säger Jonas Jacobsson som jagar sin 18:e paralympiska guldmedalj. Han är en skytt med förmågan att göra bättre resultat på tävling än på träning. För SVT:s reporter, Lotta Fahlberg, berättar han om hur han tänker steget längre och utnyttjar det mentala spelet mot konkurrenterna.

Historien om reportaget:

Det var hösten 2014. Jag och paraskytten Jonas Jacobsson satt och pratade i en gate på Umeå flygplats. Under Paralympics i London 2012 sköt han hem ett guld och ett silver och nu hade han skjutit sitt sista EM och sitt sista VM.

Hans facit: 110 mästerskapsmedaljer, varav 60 guld.
Han är en legendar inom parasport och skyttekretsar. På EM 2013 sprängde han den där drömgränsen på 1170 poäng i grundomgången i tävlingsformen helmatch. Ingen rörelsehindrad skytt hade klarat det på tävling tidigare. 

Sköt dåligt med flit

Det var där, sittande i en gate i Västerbotten, han började berätta en otrolig historia. Han berättade att han flera gånger under sin karriär, med flit, skjutit dåliga skott för att poängen inte skulle bli för hög. Det för att motståndarna inte skulle se var gränsen låg. Han spelade på mentala strängar.

– Du sätter ju gränser i huvudet. Så länge som ingen skjutit den där drömgränsen, är det ju ”omöjligt”. Det hände att jag med flit lade jag mig under en viss poäng. Jag visste: det här kommer ändå att räcka. Det är ingen idé för mig att göra bättre poäng än nödvändigt, för då blir det lättare också för motståndarna att klara drömpoängen, berättade Jacobsson där på flygplatsen.

Konkurrenterna bättre

Jonas Jacobsson, som flera gånger hade klarat den där drömgränsen 1170 poäng på träning, släppte spärrarna under sina två sista mästerskap. Han skulle ju sluta. Trodde han.
Nu blir det ett Paralympics till, i Rio i september, och plötsligt sitter han i ett mycket svårare läge än tidigare. Efter det att Jacobsson drog iväg sina 1173 poäng på EM är det nämligen fler som gjort det. Gränsen är sprängd.

– Som det ser ut nu är jag lite sämre och de andra lite bättre. Just nu har jag lite svårt med tajmingen och rekylerna. Skyttet sitter inte till 100 procent. Och det måste det göra för att jag ska ha en chans i Rio. Som det är nu kommer det bli tufft att gå till final, säger han.

Men han har en plan inför Paralympics. Han ska fortsätta utnyttja det mentala spelet mot konkurrenterna. Men han väljer nu att spela på andra strängar än vad han tidigare har gjort.
Planen: att tävla så lite som möjligt mot dem.
Han är fortfarande den som de andra måste slå. 

Se reportaget i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer