Jonas Jacobsson hade en tung eftermiddag och gick inte ens till final efter medalj i varje Paralympics sedan 2000. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Jacobssons första finalmiss på 20 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 20 år blir det en Paralympics-final i stående luftgevärsskytte utan Jonas Jacobsson. ”Det gick inte alls”, säger Jacobsson, som har fyra guld i grenen.

Jonas Jacobsson ljög inte när han på förhand sade att formen var dålig. Han sköt alldeles för ojämnt i kvalet på 10 meter luftgevär, stående, och missade final.

– Det är 20 år sedan sist. 1996 missade jag den här finalen. Sedan var jag trea 2000, vann 2004 och 2008 och var tvåa 2012. Jag hade ju hoppats på den här grenen, det är den som har funkat i alla fall då och då på träning. De andra har inte funkat alls, säger Jonas Jacobsson.

Många svordomar

Placeringsmässigt hamnade han precis utanför finalfältet, på nionde plats, men det var inga medaljtakter i den 17-faldiga Paralympics-mästarens bössa på torsdagen. Hans slutpoäng, 615,5, var nästan två poäng för lågt för att nå final.

– Det var inte bra. Det var mycket sämre än jag hade hoppats på, naturligtvis. Men jag har ju känt att det har varit svajigt på träning, säger Jonas Jacobsson.

Det gick att uttyda många ”men vad f..” från Jonas Jacobssons mun under kvalet.

– Det var flera skott som jag var förvånad över. Många av de dåliga skotten ”såg” jag inte. Jag tryckte ett skott som jag tyckte att ”det där borde vara en bra tia”, men så var det 9,9.

Ingen svensk i final

Näst på tur för Jacobsson är 10 m luftgevär, liggande, på lördag. Det är den disciplinen han har satsat minst på. I stället ser han sin bästa chans i helmatchen (där man skjuter både stående, knästående och liggande).

– Helmatchen borde jag vara bra i. Men om ni tyckte att det här inte var bra så ska ni se knästående. Det är gräsligt dåligt, så det blir jättesvårt.

Håkan Gustafsson (10:a) och Martin Häll (15:e) slogs också ut i kvalet.

På damsidan fick Paralympics-veteranen Lotta Helsinger inte heller till det. Helsinger slutade på 19:e och sista plats, och var långt från att nå final.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer