Lerduveskytten Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorps Jaktskytteklubb, i Rio de Janeiro. Foto: Jonas EdmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk VC-seger på OS-banan

Uppdaterad
Publicerad
Lerduveskytten Marcus Svensson vann under söndagskvällen världscuptävlingen i skeet i Rio de Janeiro. Världscupen avgjordes på de banor där OS avgörs senare i år. ”Jag sköt riktigt bra idag, och när det väl gick till särskjutning så tänkte jag bara att jag inte skulle förlora. Jag var så förbannad att jag missade en i finalen, det får inte hända.”, säger Svensson till TT.

Efter grundomgången hade Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorps Jaktskytteklubb, träffat 121 av 125 duvor och med det resultatet gick han direkt till final.

I final skjöt alla sex kvalificerade deltagare en förstarunda på 16 duvor vardera, fördelat på fyra duvor var i taget. Därefter gick de två bästa till guldmatch och trean och fyran till bronsmatch.

Svensson lottades att skjuta sist av de sex och inför sina sista fyra duvor var förutsättningarna enkla: alla träff skulle ge en plats i guldmatchen. Svensson förvaltade läget och med totalt 15 av 16 träff gick han, liksom indiern Mairaj Ahmad Khan, till guldmatch.

Guldmatchen till särskjutning

Väl i guldmatch väntade ytterligare 16 duvor vardera och det blev en jämn uppgörelse. Båda bommade två av de 16 duvorna och efter full serie stod de lika på 14 träff.

Särskjutning krävdes för att fördela medaljerna. Men det blev en kort sådan.

Ahmad Khan började med att bomma en av sina två första särskjutningsduvor. Ett gyllene tillfälle för Svensson att vinna, om han bara träffade sina två. Vilket han gjorde.

Svensk seger till skånske Marcus Svensson, som fick kliva högst upp på världscuppallen för första gången.

– Jag sköt riktigt bra idag, och när det väl gick till särskjutning så tänkte jag bara att jag inte skulle förlora. Jag var så förbannad att jag missade en i finalen, det får inte hända. Men då bestämde jag mig för att träffa alla i särskjutningen och det gjorde jag, säger Svensson till TT.

TT: Inser du att vi kommer att se dig som ett guldhopp i OS nu?

– Ja, det hoppas jag med. Man får försöka ta det som en vanlig tävling. Kan man bara ta sig till final kan ju allting hända. Nu har jag visat att jag kan ta mig ända fram, vinna en världscuptävling och dessutom göra det efter särskjutning. Det känns väldigt lovande inför OS, avslutar Svensson.

”Förvånad”

– Det är ju fantastiskt naturligtvis. Det visar att vi är på rätt väg och Marcus gjorde till exempel en jättebra sistaserie i grundomgången där han var tvungen att skjuta fullt för att gå till final. Och i finalen gör han det jättebra där han visar att han är stabil och bekväm, säger förbundskapten Christer Svensson direkt från Rio.

– Lite förvånad blev jag att det gick till särskjutning. Han borde stängt igen dörren i sista dubblén där han bommade en. Men då sa vi att vi tar det i särskjutningen i stället och det gick ju bra, avslutar förbundskapten Svensson.

Fler svenska skyttar

Vår andre svenske skytt, Stefan Nilsson från Trelleborg som också han är uttagen till OS, hade en halvdan serie igår i grundomgången, men sköt i övrigt också han fint. Det blev 116 träff totalt och han slutade 28:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer