Emil Martinsson tog silver individuellt och guld i lag i viltmål, regelbundna lopp, i skytte-EM. Foto: TT

Svenskt medaljregn i skytte-EM

Publicerad

Det blev både guld och silver för Sverige i viltmål, regelbundna lopp, i skytte-EM. Jesper Nyberg vann före Emil Martinsson – och tillsammans med Rickard Johansson blev det dessutom guld och rekord i lag i Baku.

För första dagen i skytte-EM i Baku var det vindstilla. Det låter som perfekta förutsättningar men den azeriska värmen blev därmed ännu jobbigare att handskas med och tävlingen i viltmål, regelbundna lopp, en pärs.

– Jag är jättenöjd med killarna, att de orkar hålla ihop skyttet i värmen, säger landslagsledaren Carl-Henrik Gilljam i ett pressmeddelande.

Svenskarna inte bara höll ihop skyttet – de sköt klart bäst. Jesper Nyberg tog guld på 591 poäng före Emil Martinsson på 589.

– Jag är nöjd, sköt som jag hade tänkt. Jag har inget individuellt guld innan, så det måste vara det bästa (jag gjort), säger Nyberg.

Martinsson inledde med 299 poäng på de 30 första skotten.

– Det gick över förväntan, lyckades hålla nerverna i styr. Men 299 tär i skallen och därför började snabbloppen knackigt, säger Martinsson.

Rickard Johansson blev nia på 582 poäng vilket innebar ett nytt svenskt landslagsrekord i lag. Med totalt 1 762 poäng blev Sveriges guldmarginal 17 poäng till silvermedaljören Ryssland och bronslaget Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer