Villrådig OS-hjälte skjuter vilt

Uppdaterad
Publicerad

Han vann silver – eller förlorade ett guld – på OS i Rio efter en rafflande final (mot italienaren Gabriele Rossetti). Trots framgången så har skeetskytten Marcus Svensson har varit fylld av tvivel under hösten. Sluta eller fortsätta. Det har varit hans stora dilemma. Men i dag lutar det åt att det blir en satsning mot OS i Tokyo om fyra år – trots allt.

– Visst har jag haft tankar på att lägga av. Det är dyrt och slitsamt att hålla på och kräver mycket av en. Jag har jobb och familj att tänka på...men jag kan säga så här...antingen slutar jag eller så fortsätter jag. Fast just nu känns det som att jag vill ha det där guldet så det blir nog ett OS i Tokyo i alla fall, säger Marcus Svensson till SVT Sport.

Han berättar samtidigt när vi pratas vid under en lunch att beslutet hade varit enklare att fatta o m det blivit guld i Rio.

– Ja, då hade jag säkert lagt av. Då hade jag ju nått det stora målet.

Jagar vilt på slottet

Vi träffar den anonyme OS-hjälten på det magnifika slottet Vram Gunnarstorp strax utanför Åstorp i nordvästra Skåne. Här arbetar han som heltidsanställd jägare. Han är ansvarig för egendomens viltstam som består av dovhjort, rådjur och vildsvin. Som han utfodrar och skjuter av lagom mängd djur. Vi följer med honom under en tur i skogen.

Flera rävar har gäckat honom under hösten. Och nu, just den här dagen, fick han fälla en av dem.

– Räven ställer till mycket problem. Så det var en lyckad morgon. Jag har ett fantastiskt jobb. Jakt är mitt riktigt stora intresse i livet så man kan verkligen säga att jag har ett drömjobb. Men jakt för mig är mer naturupplevelsen än själva skjutandet, säger Marcus Svensson.

Skjuter fullt i kylan

Han har under hösten i stort sett inte skjutit ett skott på banan i Landskrona, som ligger alldeles vid kanten till Öresund. Det är kallt, flera minusgrader. Men det är imponerande att se Marcus Svensson ”in action”. Han stegar rakt upp från den parkerade bilen. Sätter bössan till axeln, ouppvärmd. Och skjuter 25 lerduvor av 25 möjliga direkt.

– Äh, inga problem. Trots att det var kallt om händerna. Var riktigt sugen i dag eftersom jag haft ett långt uppehåll efter OS, säger Marcus Svensson som alltså laddar om och siktar mot nästa OS.

Förmodligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer