Första segern för Niklas Mattsson

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Mattsson, 28, är bland de äldsta på slopestyletouren i snowboard.

Men idag visade han att gammal är äldst när han tog hem karriärens första seger i Laax, Schweiz.

– Det är en riktigt revansch. Jag har jobbat hårdare under hösten och hard work pays off, säger Niklas Mattsson till SVT Sport.

Senast Niklas Mattsson stod på pallen i en världscuptävling i slopestyle för över två år sedan och hans bästa placering i Laax är en 21:e plats från två säsonger sen.

Att han sedan skulle gå och vinna sin första världscuptävling just i Laax var det få som räknat med – men Mattsson överraskande alla.

– Det känns fantastiskt. Det känns verkligen som en revansch för jag har aldrig fått till det på den här tävlingen, säger Niklas Mattsson till SVT Sport.

Att första segern kommer den här säsongen kommer dock inte som en överraskning för Mattsson, som har jobbat ännu hårdare i höst för att vara så förberedd som möjligt inför säsongen.

– När alla unga åkare som kommer in och utmanar de äldre så blir det bara hårdare och hårdare i kvalen. Man måste lägga in ett hårdare jobb inför säsongen för att kunna konkurra. Tidigare har jag inte fokuserat så mycket på specifikt trick, men det har jag gjort inför den här säsongen.

Vad är det för trick du har fokuserat på?

– Det är backside 1620 och switch backside 1620. Det var framför allt tänkt för Big Air men nu har jag blivit så säker på dem att jag kan göra de i sömnen, säger Niklas Mattsson.

Men hur kommer det sig att du inte lagt ner samma hårda jobb tidigare?

– Ja det är en bra fråga. Med åldern blir man mer vis, det är väl det. Jag har kanske ljugit för mig själv att man inte behöver lika mycket repetition på tricken, men det behöver man. Tricken har alltid funnits där men jag bara varit 50 procent säker på de. Men nu är de 100-procentiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.