Sveriges Henrik Harlaut under ett kval i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån

Freestyle-VM i Kina blir inte av: ”Det är omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget freestyle-VM i Kina på grund av landets karantänskravet på 14 dagar.

Internationella skidförbundet Fis har meddelat att mästerskapet ställs in.

– Det mejlet jag fick från Fis i dag säger inget annat än att det ställs in. Fis säger att det ställs in, men Kina har inte meddelat det officiellt till Fis eller andra länder ännu. Det förväntas komma in några dagar, säger Anders Olofsson, sportchef för puckellandslaget, till SVT Sport.

Under förmiddagen fick Sveriges förbundskapten i freeski, Niklas Eriksson, ett mejl från det internationella skidförbundet Fis med information om att det blir svårt att genomföra freestyle-VM i Kina på grund av landets karantänskrav på 14 dagar.

– Vi har fick en heads up under förmiddagen men det är inte officiellt inställt än, säger Niklas Eriksson till SVT Sport.

Det betyder däremot inte att mästerskapet ställs in – inte än i alla fall. Jürg Capol, marknadsdirektör på Fis, berättar för SVT Sport att man jobbar på lösningar.

– Vi försöker hitta en annan arrangör och kanske sprida ut mästerskapet över två-tre länder. Det är en möjlighet och den jobbar vi på just nu, säger han.

Länder har fått förfrågan

Två länder har fått frågan om att arrangera VM, ett av länderna är Kanada.

– Vi ska höra av oss till de här båda länderna i morgon, säger Capol.

Det finns dock fortfarande en risk att VM ställs in. Niklas Eriksson blir inte förvånad om så skulle bli fallet.

– Väldigt tråkigt så klart. Vid det här läget har vi redan fått flera världscuptävlingar inställda. Men vi får gilla läget och fokusera på tävlingarna som ligger planerade, samtidigt som vi också måste ha i bakhuvudet att saker kan ändras med kort varsel.

VM skulle ha arrangerats mellan den 18 och 28 februari nästa år.

– Det har hängt i luften ganska länge. Det här är en konfirmation på det vi redan har väntat oss, säger Anders Olofsson, sportchef i puckel, till SVT Sport.

Han är övertygad om att det inte något freestyle-VM – varken i Kina eller på någon annan ort.

– Som jag uppfattar det är det är omöjligt att genomföra ett VM med de restriktionerna som finns i Kina, säger Olofsson.

”Ett riktigt långskott”

Kan det hamna någon annanstans?

– Det är ett riktigt långskott, enligt mig. Jag ser inte det som möjligt att få till ett VM på en annan ort med så här kort framförhållning. Anledningen till att Fis går ut med det nu är för att vi inte ska fortsätta med våra reseplaneringar.

Vad har Fis meddelat?

– Det mejlet jag fick från Fis i dag säger inget annat än att det ställs in. Fis säger att det ställs in, men Kina har inte meddelat det officiellt till Fis eller andra länder ännu. Det förväntas komma in några dagar.

Även damernas alpina tävlingar i Kina 27-28 februari kommer att ställas in. Precis som för freestyrle-VM är anledningen Kinas karantänskrav på 14 dagar.

KLIPP: Här tränar freestylestjärnan på balkongen (6 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer