Jesper Tjäder hoppade högst i OS-backen i Pyeongchang. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jesper Tjäder flög högst i OS-backen

Uppdaterad
Publicerad

Med 723 dagar kvar till OS fick de svenska freeskiingstjärnorna för första gången testa OS-banan i Pyeongchang. För redan nu avgörs den enda världscuptävlingen för freeskiing och snowboard i slopestylebanan Bokwang Phoenix Park, det det såg bra ut för svenskarna.

I dagens kvaltävling i för-OS i freeskiing fick Jesper Tjäder högst poäng av alla 47 deltagare, 92,00. Redan två år före vinterspelen 2018 gick också svenske Henrik Harlaut till final som tionde man med 84,80.

– Det är fantastiskt, det är kul. Jag har inte kört en enda världscuptävling sedan innan OS, så det är fett”, säger Henrik Harlaut på Freeskiing Sweden på sociala medier.

Oscar Wester skadade sig på träning och kom inte till start. På damsidan blev Emma Dahlström fyra i kvalet. Dahlström som tillsammans med Harlaut, Wester och tjäder kör sin första världscup sedan 2014. Finalerna körs på lördag.

Comeback för Måns Hedberg

I snowboard, med kval i morgon och final på söndag, åker svenskarna Niklas Mattsson, Ludvig Billtoft och Måns Hedberg. För Hedberg är det comeback efter drygt två månaders skadefrånvaro. Han smygstartade med att komma tvåa på Ale Invite förra helgen och är laddad att få kasta sig ut i en slopestylebana igen.

– Jag kommer köra på säkra kort. Ska försöka ta mig till final till att börja med. Tar jag mig till final så får jag ta det vidare därifrån, men jag tänker inte ta några stora risker för jag vill inte dra på mig en till skada nu när jag har varit borta så länge, säger han till skidförbundets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.