Prispallen från Stubai, Österrike, i söndags. Jennie-Lee Burmansson i mitten med brittiskan Katie Summerhayes till vänster och amerikanskan Caroline Claire. Foto: Bildbyrån.

Klar för vinter-OS: 15-åriga kometen Jennie Lee yngsta svenska genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att freeskitalangen Jennie-Lee Burmansson, som i dag fick klartecken från SOK, kommer att bli Sveriges yngsta deltagare i ett vinter-OS. När slopestylefinalen avgörs i Pyeongchang kommer hon att vara 15 år och 220 dagar.

– Jag tar med mig skolgrejerna dit, sade Burmansson leende till SVT Sport när OS-platsen kom på tal – innan SOK gav sitt positiva besked i dag.

Sveriges blivande rekordunga OS-deltagare går i nionde klass i Ungärde skola i Lima.

OS i Pyeongchang 2018

Den tidigare yngsta svenska vinterolympiern är ishockeymålvakten Kim Martin som vid OS i Salt Lake City 2002 var 15 år och 358 dagar. Det var samma år som Burmansson, som är från Sälen men går i skola i närliggande Lima, föddes.

Om Jennie-Lee Burmansson skulle vinna OS-guld skulle hon bli den yngsta individuella guldmedaljören någonsin i ett vinter-OS. Just nu har amerikanskan Tara Lipinsky rekordet, då hon tog OS-guld i konståkning när hon var 15 år och 255 dagar.

Utvecklas mycket snabbt

Utvecklingen går snabbt och spikrakt uppåt. I våras tog Burmansson JVM-silver och i augusti var hon på pallen med en tredjeplats i Nya Zeeland i världscupdebuten. I söndag fick hon sitt stora genombrott genom att vinna världscuptävlingen i OS-grenen slopestyle i Stubai, Österrike.

– Jag vill utvecklas så mycket som jag kan och mycket kraft lägger jag på hoppen och jag vill lära mig lite större tricks när jag snurrar, säger Burmansson.

Konkurrenterna får se upp i Pyeongchang, där spelen avgörs 9-25 februari.

OS-uttagna svenskar hittills:

Alpint: Frida Hansdotter, André Myhrer, Mattias Hargin, Sara Hector, Emelie Wikström, Anna Swenn-Larsson.

Curling: Lag Hasselborg (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin (reserv). Lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek (reserv).

Freeskiing, slopestyle: Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Jennie-Lee Burmansson, Oscar Wester.

Ishockey: Tre Kronor och Damkronorna.

Längdskidor: Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Marcus Hellner, stafett herrar och damer, sprintstafett herrar och damer.

Skicross: Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg.

Skidskytte: Stafettlag, dam och mixed.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet