Henrik Harlaut. Foto: Niklas Eriksson

Mängder av snö stoppar världscupen i freeski

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen världscuppremiär i slopestyle i österrikiska Stubai till helgen. Väldiga mängder av snö stoppar hela freeski-tävlingen.
– Det känns väldigt trist förstås, säger Henrik Harlaut till SVT Sport.

– Det har kommit tre meter snö på bara några dagar och sedan har det följts av dåligt väder med mycket vind. Lavinrisken har varit 5 av 5 så arrangörerna har inte ens kunnat ta sig upp på berget för att göra iordning banan. I morse fick vi ett mejl att det inte går att få ihop det, säger förbundskapten Niklas Eriksson till SVT Sport.

Ovanligt att tävlingar ställs in

– Det är bara att gilla läget och ladda om. Men det är klart att det är tråkigt när det blir så här men å andra sidan har vi haft tur tidigare, säger förbundskapten Eriksson, som inte kan minnas att en tävling blivit helt inställd tidigare.

– Det har blivit någon dag som har flyttats och någon dag som ställts in, säger Eriksson.

– Jag vet inte om jag någonsin varit med om att en helt tävling ställs in, säger Henrik Harlaut som har tävlat i många år.

Harlaut är besviken över att det inte blir något tävlande i Österrike.

– Jag har sett fram emot det rätt länge, så det är verkligen synd, säger Harlaut, som ändå förstår arrangören.

– Jag har själv inte varit uppe på berget så jag vet inte hur farligt det är. Men som det lät med lavinrisken, fem av fem, så låter det väl som det smartaste att göra, att ställa in, säger den mångfaldige X-Games-vinnaren.

Arkiv: Här tränar Henrik Harlaut inför Big Air-premiären i Modena

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tränar Henrik Harlaut inför VC-premiären i Modena

Ingen slopestyle förrän januari

Nu dröjer det länge till nästa slopestyletävling, som avgörs i Font Romeu i Frankrike  först 9-11 januari 

Freeskilaget med bland andra Oscar Wester och Jesper Tjäder åker hem till Sverige imorgon för att träna där snöläget är bra medan Henrik Harlaut stannar kvar i Österrike.

– Ja, jag stannar här ett par dagar och åker sedan hem till Andorra, där jag bor. Jag laddar där för världscupen i Peking i decemberg, säger Harlaut.

Det är nämligen inte lika länge tills det blir Big Air på världscuppprogrammet. Först väntar Big Air i Fågelboet i Peking, 13-14 december och senare i Atlanta, USA,  den 21 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer