Zoi Sadowski-Synnott skrev historia med sitt OS-guld i slopestyle. Foto: TT

20-åring tog historisk guldmedalj för Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Nyzeeländarnas favoritidrottare just nu lär vara Zoi Sadowski-Synnott.

20-åringen fixade landets första guld någonsin i ett vinter-OS.

Och det i det sista hoppet i det sista åket av damernas slopestyle-final.

Det blev dramatiskt på slutet och inför det allra sista åket låg Sadowski-Synnott tvåa, men tack vare ett närmast perfekt åk tog hon sig förbi amerikanskan Julia Marino som blev tvåa. Bronset gick till australiskan Tess Coady.

Guldet är Nya Zeelands första någonsin i vinter-OS-sammanhang. Landet har bara tagit fyra medaljer totalt i vinter-OS och Sadowski-Synnott står för hälften av dem då hon också tog brons i Big Air i Sydkorea för fyra år sedan, då bara 16 år gammal.

OS i Peking 2022

– Jag är superstolt över hur långt min snowboard-åkning har kommit under de här fyra åren och superstolt över att vara en ”Kiwi” och visa världen vad vi ”kiwis” går för, säger guldmedaljören.

”Kiwi” är ett smeknamn för landets befolkning.

”Det känns overkligt”

Sadowski-Synnott fortsätter:

– Jag tänkte på det sent i går, vad det skulle betyda ifall jag lyckades sätta mitt åk och vinna guldet. Helt ärligt känns det overkligt.

20-åringen är också den första snowboard-åkaren som vunnit ett OS-guld och en X-Games-titel på mindre än ett år. Noterbart är att slopestyle lades till i OS-programmet för åtta år sedan.

FRÅN I GÅR: Här säkrar Walter Wallberg OS-guldet i puckelpist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet