Knäopererad Jennie-Lee längtar efter comeback

Starkare Jennie-Lee Burmansson saknar vintern

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett fjolår där Jennie-Lee Burmansson kastades mellan succé och sorg.

En numera 16-årig freeskiåkare som vann totala världscupen, X-Games och var rekordung olympier, men också trasade sönder sitt knä.

VM och veckans X-Games tvingas hon följa från sidan om i väntan på en efterlängtad comeback.

– Jag hade förväntat mig det värsta, men det var ändå nästan en chock, säger hon 4,5 månader efter olyckan.

Det var i september som olyckan var framme, ironiskt nog i samma backe i Cardrona, Nya Zeeland, där hela hennes fenomenala genombrottssäsong inleddes ett år tidigare med en tredjeplats i VC-debuten.

Nu landade hon kort i ett träningshopp, trasade sönder vänsterknät och fick hemma i Sverige beskedet att säsongen var över just som den hade börjat. Ett tufft slag för en jättetalang som bakom sig hade världscuptitel, dubbla X-Games-medaljer och en OS-start som tidernas yngsta svensk genom tiderna.

– Jag hade förväntat mig det värsta, men det var ändå nästan en chock, säger hon 4,5 månader efter olyckan.

Det blev i stället operation, kryckor och en lång, vindlande rehabresa när konkurrenterna kastade sig nerför slopestylebanorna. Hemma i Malung, där hon börjat skidgymnasiet med styrketräning, balansplatta och från början viktmanschetter som idrottsliga utmaningar.

Tränar hopp på mjukmatta

När SVT Sport möter henne i den gamla kassaskåpsfabriken i Malung som blivit hemvist för idrottsgymnasiets elever har hon fått ta ett efterlängtat kliv vidare i träningstrappan, att börja hoppa och snurra på en mjukmatta. Lite känsla av freestyletrick i alla fall.

– Man får nästan tänka sig att man det är ett rail därnere, säger hon efter en hoppsession.

Att stå på riktiga freestyleskidor kommer dröja fram till april, men vi fick vara med när hon ändå fick glida på snö för första gången sen händelsen. En försiktig premiär på längdskidor i Älvspåret granne med Kläppens skidanläggning i Dalarna. Ett par glittrande ögon och ett visst mått av tillfredsställelse för en tonåring som älskar snö och ”alltid stått på skidor”.

Missar JVM i hemmabacken

– Det har nästan känts som att det inte har varit någon vinter nu när jag inte har kunnat åka skidor, säger Jennie-Lee som ändå väl följt med i konkurrenternas förehavanden och kartlagt deras åkning och banorna.

Förutom X-Games och senior-VM missar hon också, förtretligt nog, junior-VM på sin absoluta hemmaplan i just Kläppen. Ett mästerskap hon hade varit storfavorit att ta hem, men nu alltså tvingas följa från sidan om.

– Förhoppningsvis kan jag ändå få åka skidor och följa det på plats i parken. Men visst... det kommer att kännas konstigt.

Alltid något, i väntan på den riktiga comebacken nästa säsong, en både starkare och mer motiverad freeskistjärna.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.