En kitesurfare sprayar vatten. Foto: Bildbyrån

Cool SM-nykomling flyger högt

Publicerad

Smält samman surfing, vindsurfing, wakeboard och skärmflygning.

Addera hopp, höga hastigheter samt en flygande bräda och du får Kitesurfing – ett nytillskott på SM-veckan.

– Sporten är spektakulär och väldigt teknisk, det går att nå höga farter även i mycket lite vind så det ska bli spännande att se hur SM-publiken tar emot oss, säger SVT:s expert Jens Hjelte.

Kitesurfing delas in i fem discipliner; freestyle, våg, speed, slalom och formula kite. Den sistnämnda, även kallad hydrofoil kiteracing, är den yngsta, och kanske den mest utmanande.

– Även om det är lätt att lära sig kitesurfa, så är det svårt att kita med foilbrädor, säger Jens Hjelte. Brädan regleras helt manuellt genom att man flyttar tyngden på brädan och den som ramlar av tappar rejält med tid.

I kite flyger surfaren i höga farter över vattnet, i hydrofoil är högsta uppmätta hastighet 44 knop, alltså cirka 81km/h. Lördagens segling är en kappsegling på en kryss/läns-bana och precis som i segling så är starten ofta avgörande och det är en spektakulär syn att se brädorna avancera fram – inte på vattnet – utan ovanför.

– Håll koll på vad som händer innan start, åkarna kommer placera kiterna för att täcka andra åkare och när masten inte sitter fast blir det ännu lättare att använda väjningsregler till sin egen fördel och då kan åkarna ta upp mer plats i vattnet. Efter starten måste man fortfarande ha en strategi klar, men det blir ganska få tillfällen att hitta kreativa lösningar, säger Hjelte.

Efter de inledande åtta racen som kördes under fredagen står det klart att två danska åkare är överlägset bäst och att SM-guldet kommer kräva en fajt mellan Atte Kappel och Robin Larsson, båda från Stockholm Kiteboard. Möjligtvis kan även Andreas Gustafsson från Calmar Kite & Windsurfing Club blanda sig i det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.