Bland OS-mästare och nybörjare

Uppdaterad
Publicerad

Nu är SM-veckan igång. 50 idrotter ska kora svenska mästare i 150 olika grenar.

OS-guldmedaljörer tävlar sida vid sida med de som är betydligt nyare i sina sporter.

– Jag började i februari, säger Carmen Walker som åker skateboardslalom.

Sarah Sjöström syns till i vimlet nere vid Borås. Förbundskapten Ulrika Sandmark är glad att simning är en del av SM-veckan.

– Det här är ett väldigt bra tillfälle för alla i svensk simning att se simmare som Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Simon Sjödin. Att man får möjlighet att se sina idoler, säger hon.

Många småsporter

Men SM-veckan är så mycket mer än en arena för att se de etablerade idrottarna.

– Jag hoppas få se talanger jag inte kände till, fortsätter förbunskaptenen.

Siktar på semi

Några stenkast från simarenan spelas beachvattenpolo. Moulham Abboud från Ängelholmsvattenpolare är tävlar för andra gången. Han representerade tidigare syriens landslag men tvingades fly när kriget bröt ut. Under SM-veckan återförenas han med delar av sitt gamla landslag och representerar istället Ängelholm.

– Vi siktar på minst en semifinal i år. Det är väldigt kul att vi får synas här. Det är inte en så välkänd sport i Sverige, jag hoppas att när fler får se den så blir de nyfikna och vill prova på, säger han.

Inte så vana vid uppmärksamhet

Tyngdlyftningsförbundets tillförordnade ordfärande Kjell-Åke Johansson är inne på samma spår.

– Det är jätteviktigt med SM-veckan för oss. Vi får den uppmärksamhet som vi annars inte är så vana vid, säger han.

Skateboardslalom

En annan sport på schemat som inte tillhör vardagligheterna är skateboardslalom. Carmen Walker ställer upp i SM för första gången i en sport hon inte utövat i ens ett halvår.

– Jag började i februari. Men jag ser det här som en utmaning och jag kommer utvecklas av den hur det än går, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.