Sebastian Samuelsson byter sport. Foto: Bildbyrån

Samuelsson vill utmana längdåkarna under SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson bojkottar världscupavslutningen i skidskytte i Ryssland. Nu är planen istället att delta på SM-veckan – och tävla mot längdskidåkarna.

– Det är enklare att ta en SM-medalj i längdskidor än att vinna en OS-medalj i skidskytte, säger Samuelsson till SVT Sport.

Som ung var Sebastian Samuelsson en talang i både längdskidåkning och skidskytte – men valet föll till slut på skidskytte.

Ett klokt val, skulle det visa sig. OS i Pyeongchang resulterade i ett skrällartat silver och ett guld i stafetten.

Men 20-åringen har också skapat andra rubriker. Under och efter OS har Samuelsson riktat skarp kritik mot det internationella skidskytteförbundet, IBU, för att de väljer att arrangera världscupavslutningen den 20-25 mars i Ryssland.

Samuelsson väljer att bojkotta tävlingarna – men han tänker tävla på annat håll.

– Jag har lite planer på att köra SM-veckan i längdskidor faktiskt, säger han till SVT Sport.

– Jag tänker att jag vill utmana de här världscupåkarna lite, det vill jag.

Planen är att ställa upp i masstarten över 30 km samt 15 km i fristil.

– Det är enklare att ta en SM-medalj i längdskidor än att vinna en OS-medalj i skidskytte. Det ska bli en kul utmaning att möta världscupåkarna.

SM-veckan i Skellefteå pågår 20-26 mars, tävlingarna sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.