Efter flykten – nu svensk mästare

Uppdaterad
Publicerad

För fyra månader sedan kom Ali Khavari till Sverige och en flyktingförläggning på Öland. I dag blev han svensk mästare i taekwando. ”Jag drömmer om OS”, säger Khavari till SVT Sport.

Ali Khavari flydde från Afghanistan, via Iran och sedan till Öland. Till sist hamnade han i Göteborg där han började träna taekwondo i Angeredsklubben WTF Lejon.

I dag vann han finalen i klassen h, 68 kg under SM-veckan mot en annan afghan, Faradin Habibi (JSK), med 11-7 efter tre ronder i Norrmalmiahallen i Piteå.                             

– Jag drömmer om att få vara med i OS, säger den nyblivne svenska mästaren, Ali Khavari till SVT Sport.

Dramatisk semifinal

Khavari tog sig till finalen via en dramatisk semifinal som avgjordes efter en så kallad ”Golden Point”. Matchen slutade alltså oavgjort och gick till förlängning, där Khavari tog den första poängen.

Tionde SM-guldet för Johansson

Redan OS-klara Elin Johansson gjorde vad hon skulle i sin final i klassen d, 73 kg, mot Casandra Ikonen. Med sjutton sekunder kvar att av den tredje ronden fick Johansson tolv poäng mot Casandras noll och därmed var matchen avgjord.

Johansson tar i och med det hem sitt tionde SM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.