Häng med bakom kulisserna på SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har under SM-veckan producerat 40 sändningar från 31 olika sporter, med en sammanlagd sändningstid på 82 timmar.Här får ni en inblick i det som sker utanför tv-rutan när fotografen Victor Vedin tar med er med bakom kulisserna under SM-veckan.

Allt som allt jobbar 72 personer med tv-sändningarna från SM-veckan. 55 är på plats här i Borås och 17 jobbar hemma i Stockholm. Det är långa och tuffa arbetsdagar för alla inblandade.

– På SM-veckan är det lite hetsigt. Det är ju fem till sex grenar varje dag som man måste hålla ordning på. Det är inte alltid jag kan reglerna. Men det är bara att åka med, säger studiomannen Peter Käck.

Stor omväxling

15 kameror används på 133 olika positioner.

– SM-veckan är grymt rolig. Det är en omväxling man inte kan få på andra ställen. Man hamnar i verkligheter man aldrig skulle få se annars. Det är allt från streetbasket till backtävlingar och nu är jag på wakeboard, säger fotografen Lasse Persson.

Riggänget är på plats innan Persson och de andra fotograferna kopplar in sina kameror. Hela 2,2 mil kamerakabel rullas ut under SM-veckan. En mil fiber och fyra kilometer elkabel krävs också. Det här är den 16:e SM-veckan och SVT Sports produktionstekniken har hela tiden utvecklats.

Världsunik produktion

Det ställer nya krav på alla och förändringen kanske är störst för riggarna som i dag måste ha ett stort tekniskt kunnande för att sköta arbetsuppgifterna. Under årets sommarvecka producerar SVT Sport för första gången allt i Stockholm. Det innebär att alla bilder går direkt från kamerorna till Stockholm, där de mixas ihop. Men bildproducenterna sitter i Borås fjärrstyr produktionen. Det är världsunikt.

– En så här stor produktion har aldrig tidigare gjorts på detta sätt, säger Henrik Wilsson, som är tekniskt ansvarig.

Allt planeras och förbereds under ett år. Men en hel del måste ändå tas på uppstuds, eftersom SM-veckan är ett så stort projekt. 50 sporter deltar i Borås. Det är 22 fler än under OS i Rio förra sommaren.

– Jag hade aldrig sett en wakeboardtävling förrän i går morse. Och nu ska jag kommentera här alldeles strax. Det är skitkul med SM-veckan, alltid nya sporter, säger Ola Bränholm, som kommenterar nio olika sporter under fyra dagar och är reporter under övriga dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.