Superguiden: Här är alla sporter i SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det en rekordstor SM-vecka som avgörs i Borås från den 30 juni till 7 juli.

Här hittar du information om alla 50 sporter som finns med i programmet.

Till TV-guiden – så sänder SVT Sport från SM-veckan

Till SM-veckans program – det händer dag för dag

Aquabike (jetski)

Förarna möts två och två med samtidig start. Förare nummer ett går in på en kort inre  banslinga, den andre föraren går ut på den yttre längre banslingan. När de passerar målgången växlar de banslinga. Nu kör förare ett den längre banslingan och den andre föraren den kortare. Är förarna lika snabba lär det bli fight över mållinjen.

Läs mer om Aquabike här.

Backe crosscart

Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Tävlingen avgörs i en backe som körs flera gånger, den som vinner finalåken blir svensk mästare. Samtliga bilar kör en backe som är runt en kilometer lång två gånger på tid. Den bästa tiden av de två åken kvalificerar ekipaget för final. Två finalåk avgör sedan vem som blir segrare i respektive klass.

Läs mer om Backe crosskart här.

Backe MC (solo och sidvagn)

Back-SM avgörs på en uppbyggd bana. Tävlingen går ut på att föraren/ekipaget (sidvagn) kör uppför en stigande grusväg. Backarna kan variera i längd men brukar vara ungefär ca 900 meter långa. (Himlabacken är mätt till 940 meter). Tävlingsdagen inleds med två träningsåk: ett utan respektive ett med tidtagning. Föraren/ekipagen med snabbast tid i träningsåket med tidtagning, startar först det första av de två finalåken. Förare/ekipage med bästa tid i det första finalåket, startar sist i det andra finalåket. Om det visar sig att flera förare/ekipage har exakt samma tid i båda finalåken, kommer ett direkt avgörande s.k. skiljeheat att genomföras för att kora den svenska mästaren.

Läs mer om Backe MC här.

Backe rally/rallycross

Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Tävlingen avgörs i en backe som körs flera gånger, den som vinner finalåken blir svensk mästare. Samtliga bilar kör en backe som är runt en kilometer lång två gånger på tid. Den bästa tiden av de två åken kvalificerar ekipaget för final. Två finalåk avgör sedan vem som blir segrare i respektive klass.

Läs mer om Backe rally/rallycross här.

Bangolf

Slagspelet spelas i dam- och herrklass där spelaren med lägst resultat vinner SM-guld. Matchspelet avgörs i cupform med de bästa spelarna från slagspelet. Här är det matcher en mot en över 18 banor. Spelaren med flest vunna banor går vidare i cupspelet. 3-mannalag är en del av slagspelet där bästa klubblag koras.

Läs mer om Bangolf här.

Beachvattenpolo

Beachvattenpolo spelas på en plan som är 12 x 16 meter. Spelet är tufft och intensivt. Tempot är högt då planen är mindre och spelarna färre än i vanlig vattenpolo. Det blir ofta många mål i matcherna eftersom det går snabbt att ta sig själv och bollen mellan målen. I ett lag finns en målvakt och tre utespelare. Efter ett mål sätts spelet igång direkt av målvakten.

Läs mer om Beachvattenpolo här.

Boule(precisionsskytte)

Boulesportens precisionsskytte är en egen, individuell, gren som spelas vid de internationella mästerskapen i trippel. Skyttet genomförs med duellskjutning. En skytteserie består av fem stationer. Vid varje station skjuter skytten från fyra avstånd: sex, sju, åtta och nio meter. Varje skott kan ge noll, ett, tre eller fem poäng förutom vid station fem då skotten ger noll, tre eller fem poäng.

Läs mer om Boule här.

Bowling

Finalspelet inleds med fem serier. De åtta bästa i respektive klass tar sedan med sig sitt resultat till ”round robin”, ett matchspel där alla möter alla. Vinst i en match ger 30 bonuspoäng, oavgjort ger 15, som läggs till lägelresultatet. Efter sju seriers matchspel avslutas finalomgång 1 med en ”utjämnings-serie” där inga bonuspoäng delas ut. De tre bästa herrarna och de tre bästa damerna går vidare till stegfinalen. Då spelar den andra- och tredje-placerade spelarna först om vem som ska få möta den första-placerade från gårdagens över en serie. Finalen spelas även den över en serie där vinnaren får äran att kalla sig svenska mästare och vinnare av Elit-SM 2017.

Läs mer om Bowling här.

Boxning

Efter sex års frånvaro är boxningen tillbaka på SM-veckans program. Och det kommer att bli en spektakulär turnering, där finalerna avgörs utomhus på Sandwalls plats i Borås.

Läs mer om Boxning här.

Brottning

Brottarna väger in på kvällen före tävlingsdag. Efter invägningen sker en lottning inom varje viktklass för att sätta matcherna. En match pågår maximalt i två treminutersronder och bedöms av tre domare. Om en brottare lägger den andre på rygg är matchen slut. Om ingen av brottarna vinner på fall så vinner den som har samlat flest poäng under matchen.

Läs mer om brottning här.

Cricket (T20)

Cricket är en brännbollsliknande sport som spelas på en ovalformad gräsplan, stor som ungefär 1-2 fotbollsplaner. Mitt på gräsplanen finns en gräsfri yta, pitch, som är cirka 20 x 2 meter lång. På varje kortsida av pitchen finns en s.k. grind som förenklat består av 3 träpinnar nerslagna i marken. Man är elva spelare i varje lag som turas om att vara inne- och utelag oftast en halvlek var. Det är bara som innelag man kan ta poäng, genom att dra nytta av hur man slår bollen över spelplanen. Som utelag är målet att försöka bränna ut hela innelaget och att begränsa antalet poäng som innelaget tar. Det lag som gör flest poäng som innelag vinner.

Läs mer om Cricket här.

Cykel

SM kriterium eller kortbane-SM som man enkelt kan förklara det är en landsvägstävling som körs på en trafikfri varvbana. Varvet ska vara på 2-6 kilometer och gärna innehålla mycket svängar. Den korta distansen gör också så att tävlingen blir väldigt fart- och actionfylld, tävlingsformen gynnar tekniska och spurtstarka cyklister. Tävlingsgrenen är mycket publikvän­lig eftersom de korta varven gör att åskådarna lätt kan följa cyklisterna under loppets gång.

Discgolf

Discgolf spelas på en bana bestående av 18 hål. Principen är att kasta ut en disc (frisbee) från en markerad utkastplats. Kast två görs sedan från den position discen ligger på efter föregående kast. Målet är att använda så få kast som möjligt innan discen ligger i korgen. Vid SM i discgolf spelar alla spelarna 2x18 hål på första dagen och 2x18 hål andra dagen. Därefter spelar de spelare som klarar kvalgränsen en finalrunda 1x18 hål den tredje tävlingsdagen.

Läs mer om Discgolf här.

Dragkamp

Varje lag består av åtta dragare och ett ankare som står längst bak. För att vinna ett drag ska motståndarlaget dras fyra meter. Det finns ingen tidsgräns för hur lång tid ett drag får ta. Vinner laget två drag får det tre poäng, blir det 1-1 delar lagen på poängen. I finalsammanhang drar man en tredje gång om ställningen blivit 1-1. Lagen drar i en serie, alla mot alla, och det är de fyra bästa i serien som går till final.

Läs mer om Dragkamp här.

Flaggfotboll

Flaggfotboll spelas fem mot fem och handlar mycket om taktik. Målet är att vinna mark och ta sig till målområdet för att göra poäng. Alla spelare har på sig ett bälte med två flaggor.

Läs mer om Flaggfotboll här.

Fridykning

Fridykning är dykning på ett andetag. Det finns två typer av tävlingar: djup- och pool. Fridykning handlar om avsappning och om att simma effektivt för att spara på syre. Man simmar långsamt och med få simtag i jämförelse med simning. I statisk andhållning handlar det om att vara helt still för att spara på syre.

Läs mer om Fridykning här.

Friidrott, lag-SM

Lag-SM i friidrott är friidrottstävlingen där föreningarna står i fokus. Precis som i en Finnkamp räknas placeringspoäng ihop till laget. Vinnaren i en gren tar hem sex poäng till laget, tvåan fem, trean fyra och så vidare. SM-tecken delas ut i dam- och herrklass. Grenprogrammet är ett nästintill fullständigt arenaprogram med löpningar från 100 meter till 5 000 meter, fyra kastgrenar och fyra hoppgrenar. Tävlingen pågår under fem timmar.

Läs mer om Friidrott(lag-SM) här.

Friidrott, löpning 100 km

SM 100 km löps på landsväg på en bana som är runt två km lång. Reglerna är enkla, först till 100 km vinner.

Läs mer om Friidrott, löpning 100 km här.

Frisbee allround

Allround frisbee är en mångkamp. Det är en sammanräkning av de fem individuella grenarna längd, SCF, discathlon, precision och allround discgolf samt de två pargrenarna double disc court och fristil.

Läs mer om Frisbee allround här.

Gång

Det gäller att gå så fort som möjligt utan att bryta mot de två huvudreglerna som handlar om markkontakt och knästräckning. Gång är en följd av steg som gör att gångaren har kontakt med marken utan att synbar förlust av markkontakt uppstår.

Läs mer om Gång här.

Handigolf

SM i handigolf avgörs med slagtävling över 36 hål. De tävlande är antingen fysiskt eller intellektuellt/neuropsykiatriskt funktionsnedsatta. Oavsett funktionsnedsättning tävlas det i de två klasserna dam och herr.

Läs mer om Handigolf här.

HEMA (Historical European Martial Arts)

Fäktarna startar från respektive hörn och matchen börjar på huvuddomarens signal. När en fäktare träffat den andra signalerar poängdomarna det och huvuddomaren stoppar matchen strax därefter, efter att den som blivit träffad får en möjlighet att träffa tillbaka.

Läs mer om HEMA här.

Kanotpolo

Kanotpolo är ett fart- och finessfullt spel som kombinerar manövrering av kanoten med bollteknik och lagspel. Speltiden är 2x10 minuter om det inte går till förlängning. I varje match spelar två lag med fem spelare i startuppställningen och tre avbytare.

Läs mer om Kanotpolo här.

Kvinnlig artistisk gymnastik

I kvinnlig artistisk gymnastik ingår de fyra grenarna hopp, barr, bom och fristående. På SM koras en mästare i mångkamp och vinnare i respektive gren.

Läs mer om Kvinnlig artistisk gymnastik här

Motocross sprint

Tävlingsformen körs på en kortare, mer teknisk och snabbare bana på kortare körtid jämfört med vanlig motocross. I heaten deltar 8-12 förare som kör fem varv.

Läs mer om Motorcross sprint här

Olympisk skeet (lerduveskytte)

Olympisk skeet är en av de olympiska disciplinerna i lerduveskytte. Skyttarna skjuter från sju olika stationer placerade i en halvcirkel samt en station som är placerad i mitten av cirkeln.

Läs mer om Olympisk skeet (lerduveskytte)

Orienteringsskytte

Orienteringsskytte är en mångkamp. Sporten är i första hand en civil mångkamp med delgrenarna skjutning, punktorientering samt fri orientering.

Läs mer om Orienteringsskytte här

Radiostyrd bilsport

Radiostyrd bilsport är en snabbt växande och högintensiv sportgren för alla åldrar. Ung som gammal tävlar sida vid sida. De tävlar för att vinna med bilar som accelererar som en dragracingbil och som har väghållning som en F1-bil.

Läs mer om Radiostyrd bilsport här

Rodd (sprint)

Tävlingsrodd är en sport som kräver teknik, styrka och mycket träning. Det är fler än 5.000 aktiva roddare på olika nivåer i Sverige. Man tävlar ensam eller i lagbåtar.

Läs mer om Rodd här

Roller derby

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och varje lag har en spelare som ska plocka poäng genom att varva motståndarlagets spelare.

Läs mer om Roller derby här

Rugby (7's)

Rugbyns sjumannaversion spelas på en fullstor plan. Det är tillåtet med 5 avbytare per lag som får bytas en gång var. Matcherna i grundspelet spelas i två halvlekar som är sju minuter långa. Halvlekslängden ökar till tio minuter i finalerna.

Läs mer om Ruby (7's) här

Rullskidor

I tidagens masstart startar alla åkare samtidigt och det är den som är först över mållinjen som vinner. Damerna åker 15 km och herrarna 20 km.

Onsdagens sprint är uppdelad i två delar. Först startar alla i ett individuellt kval där de 30 eller 16 (beroende på antalet deltagare) åkare går vidare till finalomgången. I finalomgången startar åkarna sex eller fyra (beroende på antalet deltagare) samtidigt i kvartfinaler, semifinaler och slutligen final.

Läs mer om Rullskidor här

Rullstolstennis

Individuella SM i rullstolstennis är för andra gången med på SM-veckan. Samtliga klasser är öppna. Samtliga matcher spelas i bäst av tre tiebreakset. Sporten följer tennisens regler med ett undantag – bollen får studsa två gånger istället för en. Den andra studsen kan vara utanför banans markeringar.

Läs mer om Rullstolstennis här

Segling (trissjolle)

SM seglas i sprintformat i korta banor med 6–8 båtar i varje heat. Ett heat tar cirka 20 minuter. Varje lag består av två selare, en rorsman (den som styr) och en gast (den som trimmar segel). Vem som sköter taktiken ombord varierar. Banan är kryss (upp mot vinden) och läns (med vinden) runt bojar två varv.

Läs mer om Segling (trissjolle) här

Simhopp

Simhopp utövas både inomhus och utomhus, men oftast sker det i inomhusbassänger med sviktar och trampoliner. Simhoppstävlingar finns från svikt 1 m och 3 m samt från trampolin 5 m, 7,5 m och 10 m, vilket är ett fast underlag. Det finns även synchrohoppning från 3 m och 10 m samt mixed synchro från samma höjder.

Läs mer om Simhopp här

Simning

Det finns fyra olika simsätt: frisim, ryggsim, bröstsim och fjärilssim samt medley som består av alla fyra simsätt. Tävlingar arrangeras i kort (25 meter) och i lång (50 meter) bassäng. Tävlingarna i Borås avgörs i en 50-metersbassäng.

Läs mer om Simning här

Skateboard

Skateboardslalom kommer som tidigare SM att genomföras med ett brett startfält av de bästa bland Europas skateboardslalomåkare i ett så kallat ”Open Championship”. Klassindelningarna kommer att vara dam och herr. De svenska SM-titlarna kommer enbart att tilldelas tävlande hemmahörande i Sverige.

Läs mer om Skateboard här

Streetbasket (3x3)

3x3 är gatans version av basket – lite enklare och mer avskalad, men hårdare och mer fysisk. Idrotten är skapad av det internationella basketbollförbundet FIBA för att locka ännu fler medlemmar till basketbollfamiljen.

Läs mer om Streetbasket (3x3) här

Styrkelyft (klassiskt)

Styrkelyft består av tre delgrenar – knäböj, bänkpress och marklyft. Lyftarna får tre försök i varje delgren.

Läs mer om Styrkelyft (klassiskt) här

Superenduro

Superenduro-SM avgörs på en uppbyggd bana i stadionform. Banan kan liknas vid en supercrossbana och är mellan fyra och sex meter bred. Till skillnad mot stadioncross innehåller den även olika uppbyggda hinder i form av bland annat stockar, vatten och stenar.

Läs mer om Superenduro här

Tennis (lag-SM)

Lag-SM är slutspelet för Svenska Tennisserierna som avgörs utomhus under maj månad. Seriespelet är indelat i fyra regioner: Syd, Väst, Mellan och Norr. De fyra seriesegrarna i högsta divisionen för herrar och damer kvalificerar sig till lag-SM. Varje lagmatch består av tre singlar och en dubbel.

Läs mer om Tennis (lag-SM) här

Trampolin

Trampolin består av grenarna individuell trampolin, synkron trampolin och DMT (dubbel mini trampolin). I alla tre grenar gäller det för gymnasten att utföra så stilrena, höga, kontrol­lerade och svåra övningar som möjligt.

Läs mer om Trampolin här

Triathlon

Triathlon är en idrott som kombinerar tre idrotter i en: simning, cykling och löpning. Tävlingar hålls på en mängd olika distanser för att passa alla åldrar och ambitionsnivåer.

Läs mer om Triathlon här

Truppgymnastik

Truppgymnastik består av tre grenar, fristående, trampett och tumbling. I fristående utför laget ett koreograferat program som strävar efter att visa upp samtidighet, utstrålning och gymnastiska övningar. Det är valfritt att ställa upp med mellan 8 och 12 gymnaster i friståendet. Alla gymnaster som ska tävla i tumbling och trampett måste även vara med i fristående.

Läs mer om Truppgymnastik här

Tyngdlyftning

I tyngdlyftning tävlar man i delgrenarna ryck och stöt. När tävlingarna är över koras en svensk mästare i ryck, en i stöt samt en för de sammanlagda resultaten från grenarna.

Läs mer om Tyngdlyftning här

Ultimate frisbee

I Ultimate möts två lag där respektive lag ska göra mål genom att passa discen till en medspelare som befinner sig i motståndarlagets målområde. I klassen mixed måste det alltid vara minst tre kvinnliga utövare på planen.

Läs mer om Ultimate frisbee här

Wakeboard

Wakeboard kan bäst förklaras som en korsning mellan snowboard och vattenskidor där man använder en snowboardliknande bräda men åker efter en båt eller bakom en kabel med en lina som vid vattenskidåkning.

Läs mer om Wakeboard här

Vattenskidor

Består av tre olika grenar, slalom, trick och hopp.

Läs mer om vattenskidor här

Öppet vatten

Damer och herrar startar gemensamt. Först in i mål i respektive klass blir svensk mästare. Loppet tar runt en timme. Vanligtvis blir det en rusch fram till första boj eller raksträcka för att positionera sig. De som kan försöker hänga med i tätklungan.

Läs mer om Öppet vatten här

Källa: SM-veckans officiella webbplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.