Här är idrotterna för SM-veckan 2019

Uppdaterad
Publicerad

Idrotterna för SM-veckans jubileumsår, både vinter och sommar, 2019 är klara. Virtuell bilsport är en av de nya idrotterna på vinterveckan. På sommarveckan är goalball och fäktning några av nykomlingarna på programmet.

2009 genomfördes den allra första SM-veckan vinter i Sundvall med 5 idrotter på programmet. I Malmö, som stod som värd för den första sommarveckan var det 11 idrotter. Tio år senare är SM-veckan tillbaka där allt började: I Sundsvall och Malmö och med betydligt fler idrotter på programmet.

– På de här tio åren har SM-veckan utvecklats från ett projekt till ett av Sveriges största idrottsevenemang. Intresset från idrotterna har blivit större och större för varje år och är nu så stort att vi från förra året infört en ansöknings- och urvalsprocess samt kriterier för deltagande i SM-veckan. Allt för att skapa ett hållbart evenemang med hög kvalitet säger Per Bergljung, evenemangs- och partneransvarig på Riksidrottsförbundet.

– Det började med fem sporter i Sundsvall 2009. I Borås förra sommaren deltog 50, fler än på OS. Nu går SM-veckan in i en ny fas, där fokus läggs på att höja kvalitén, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Beslutet om vilka idrotter som erbjuds att vara med på SM-veckan tas av Riksidrottsförbundet och Sveriges television tillsammans med respektive värdstad. 

– Vår förhoppning med den nya ansöknings- och urvalsprocessen är att den ska leda till tävlingsarrangemangen blir bättre och att förutsättningarna i respektive värdstad ska nyttjas på bästa sätt, säger Ulf Nilsson.

– Antalet idrotter som vill vara med på SM-veckan ökar för varje år. Även i år fick vi in väldigt många och bra ansökningar. Men efter flera tuffa diskussioner har vi nu enats och är väldigt nöjda med det program och de idrotter som vi kan presentera inför SM-veckan 2019, säger Per Bergljung. 

SM-veckan vinter i Sundsvall (28 januari – 3 februari 2019):

* Alpinrodel

* Badminton

* Boule

* Bowling

* Brottning

* Crosskart/Rallycross

* Cykeltrial

* Danssport

* Dragkamp

* Längdskidor

* Parallellslalom

* Rallysprint

* Rallycross

* Radiostyrd bilsport

* Skicross

* Softboll

* Stadioncross

* Styrkelyft

* Virtuell bilsport

* X-trial

SM-veckan sommar, Malmö (26 juni – 2 juli 2019):

* Aerobic gymnastics

* Artistisk gymnastik

* Bangolf

* Basket (3x3)

* Beachvattenpolo

* Boccia (parasport)

* Boule (precisionsskytte) 

* Bowling 

* Casting (haspel arenberg och fluga precision)

* Dragkamp

* Flygsport (Drone Racing F3U)

* Footgolf

* Friidott (Lag)

* Frisbee (Allround, Discgolf, Ultimate)

* Fäktning 

* Goalball (parasport)

* Handigolf

* Kanot (Short Track Marathon och kanotmaraton)

* Kanotpolo

* Karate (Kyokushin)

* Kustrodd 

* Parkour och tricking

* Racerbåt (Aquabike)

* Radiostyrd Bilsport

* Roller derby

* Rugby 7's 

* Rytmisk gymnastik

* Segling (49er/49er FX)

* Simning och parasimning

* Skateboard (ramp, slalom)

* Styrkelyft och bänkpress (klassisk)

* SUP (Stand Up Paddling)

* Surfski

* Trampolin

* Truppgymnastik

* Tyngdlyftning

* Wakeboard (kabel)

Med reservation för ändringar.

Idrotter som gör debut på SM-veckan-programmet 2019 är fäktning, karate, kanot, aerobics gymnastics, drone racing (flygsport) samt parasporterna goalball och boccia. De gör sällskap med bland annat några riktiga SM-veckan-veteraner som längdskidor och stadioncross (vinter) samt frisbeesport och dragkamp (sommar) som är de idrotter som varit med på samtliga respektive SM-veckor.

Sundsvall arrangerar sin fjärde SM-vecka. Tidigare har Sundsvall haft SM-veckan vinter 2009 och 2011 samt SM-veckan sommar 2015. Malmö arrangerar sin tredje SM-vecka. Tidigare har Malmö arrangerat SM-veckan sommar 2009 och 2010. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.