Veteran tog hem carambole

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes SM i trevallars Carambole med det som måste varit SM-veckans största favorit.
Många av er känner igen honom från 80-talet när han slog igenom och blev världsmästare.
Och Torbjörn Blomdahl tycker att biljard är roligare än nånsin...

Är det fortfarande lika kul?

– Det är ännu roligare för man lär sig mer och mer. Man känner sakta men säkert att man börjar behärska ett par saker för det är ett väldigt komplext spel och det gäller att hitta nya varianter och små detaljer man kan finslipa hela tiden så det är en väldigt trevlig uppgift jag har, säger Blomdahl.

”Tänkte att jag skulle sluta”

Redan som 22-åring blev han Europamästare. Han är också 15-faldig världsmästare individuellt och i lag. Torbjörn Blomdahl har tillhört världseliten i över 30 år och idag ska han försöka ta sitt 25e SM-guld. 52 år gammal säger han att man blir aldrig för gammal för biljard.

– Just när jag var 30 så sa jag nog till mina kollegor att jag ska spela till jag är 40 sen vill jag nog göra nåt annat. Jag är ju väldigt sportintresserad. Jag ser ju många idrottsmän som slutar när de är 30 för de hänger inte med riktigt. Ishockespelare som blir 40 kan hänga med och simmare när de är 23 så är de gamla redan.

– Då täntke jag att jag skulle sluta och göra nåt annat för när man är 40 så kan man ju sadla om och kanske göra något annat men det visade sig att jag kunde hålla mig kvar i världselite rätt så länge och spelet växer, man lär sig mer och då känner man att man har ännu mer att lära sig och det bir intressant. Det blir inte tråkigt och det finns ingen anledning att göra nånting annat.

– Nu känns det som att jag är jättefavorit.

Om du inte skulle vinna – blir du väldigt besviken då eller hur hanterar du förluster nuförtiden?

– Det är nog ingen fara. Jag har förlorat så många matcher i mitt liv så en till gör nog inte så mycket.

”Man måste ha bollsinne”

Trevallars Carambole går ut på att man med spelbollen ska träffa de två andra bollarna med en stöt. Men innan den sista bollen träffas ska spelbollen dessutom ha träffat minst tre vallar. Tre vallars Carambole kallas ibland för schack med bollar.

– Man måste ha bollsinne man måste ha kontroll på kroppen och riktiga rörelser och nerver. Plus att man då ska tänka efter ordentligt.

– Det är väldigt kul att spela och varje match är ny och ser annorlunda ut och det är en ny uppgift varje gång och bollarna lägger sig aldirg på samma ställe och det är väldigt intressant så det är i princip inga problem alls att ha glöden kvar för det är alltid lika roligt.

I finalen besegrar Torbjörn Peter Lohmander från Helsingborg och tar, mycket väntat, sitt 25 e SM-guld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet