IKSU:s Karl Dahlgren (t.v.) mot Emil Johansson (t.h.), Växjö JJK, under SM-veckan i Umeå ifjol. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Många av våra erfarna fighters sugna på SM-tecken”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska JVM-mästaren Isabelle Vistam och IKSU:s rutinerade kampsportare Karl Dahlgren. Det är SVT Sports jujutsuexpert Jonathan Askesjös SM-favoriter i Piteå. Så här svarade han på fem snabba frågor om ”sin” sport på SM-veckan.

Vad ser du mest fram emot inför SM-veckan?

– Jag ser mest fram emot att få se alla de bästa i Sverige tävla. Det brukar kunna bli en del riktigt roliga matcher. Många som ska tävla i SM har just kommit hem från VM i Thailand med fina resultat. Vi har också många erfarna fighters på hemmaplan som är sugna på SM-tecken.

Vem är den största favoriten?

Den största favoriten på damsidan är nog Isabelle Vistam i -62 kg och -70 kg från Nacka Dojo och på herrsidan Karl Dahlgren i -62 kg från IKSU i Umeå.

Vilken blir den häftigaste duellen under SM?

– Jag tror att duellen mellan Fredrik Widgren och William Seth Wenzel i -85 kg blir den häftigaste i år – om de möts. Fredrik tog brons i -77 kg och William i -85 kg på VM i Thailand i november. Båda tävlar för Nacka Dojo och känner varandra mycket väl, och just därför kan det bli riktigt spännande.

Vilken ung talang kan få sitt genombrott under SM-veckan?

– Henrik Larsson Sévon i -69 kg från SKIFT i Sollentuna kan få sitt genombrott under SM. Han har inte tävlat så länge men har visat bra form den senaste tiden. Han har dock en tuff viktklass med rutinerat motstånd, men det ska bli kul att se vad han kan göra.

Vad betyder SM-veckan för jujutsun som sport?

– SM-veckan betyder mycket för vår idrott eftersom vi får synas inför en mycket större publik i och med livesändningen på SVT Play. Folk som annars kanske aldrig skulle titta på jujutsu får en chans att se vad vi håller på med.

– Det är också viktigt för alla ute i klubbarna, som inte kan åka och titta på tävlingen men som ändå vill se sina klubbkompisar tävla. Jujutsu blir mycket mer officiell på det här sättet.

Få koll på jujutsu (extern länk)

Sändningstider jujutsu:

Lördag 30 januari

SM-finaler, damer och herrar

11.25-13.00 på svt.se/sport

Kommentator: Peter Jonsson

Expert: Jonathan Askesjö

SM-veckans 15 sporter

Alpinrodel, curling, cykeltrial, danssport, draghundsport, jujutsu, längdskidor, rallycross (sprint), rallysprint, skicross, skidorientering, stadioncross, styrkelyft, taekwondo, X-trial

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.