Lekte hem SM-guldet – marklyfte tre gånger sin vikt

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren Eddie Berglund hade inga problem med att vinna SM-guldet i styrkelyft. I de tre lyften nådde han en sammanlagd summa på 625 kg.

Eddie Berglund behövde bara ett marklyft för att säkra SM-guldet i 66 kilos-klassens styrkelyft. Med vacker teknik lyfte han 215 kg – alltså mer än tre gånger sin egen kroppsvikt. Lyftet godkändes, han släppte stången i marken och tecknade direkt med handen mot domarna att han inte tänkte göra något mer i tävlingen. Berglund visste redan där att ingen skulle utmana honom om SM-guldet.

– Den här tävlingen var för att aktivera nervsystemet, jag satsar mer på tyngdlyft i morgon. Jag är lite trött efter VM också, sa Eddie Berglund, som var irriterad över att bänkpressen inte sitter som den ska. 

– Bänkpressen funkar inte som jag vill, den nya dynan sabbar för mig, tror jag. Det var samma under VM.

Albin Hasselgren utmanade Berglund om svenskt rekord i marklyft, på 240,5 kg.

Hasselgren var nära på att lyckas, men lyckades inte räta ut ryggen. Hasselgren tog ändå bronset på 505 kg. Tvåa blev Tim Kultanen som i marklyft, bänkpress och knäböj nådde 540 kg.

Laura Savolainen gick för svenskt rekord i 57 kg-klassen

Svenskt rekordförsök gjorde även Laura Savolainen, men hon var inte nära på att klara 178 kg i marklyft. Däremot lyfte hon 390 kg totalt i de tre lyften – något som gör henne till svensk mästare i 57 kg-klassen.

– Jag visste att jag vunnit guldet, så då valde jag mellan personligt rekord eller svenskt rekord. Jag testade svenskt rekord. Det gick inte i dag, men det var lite förväntat att det skulle vara för tungt. Jag gav det en chans, säger Savolainen.

Savolainen var på VM nyligen, där ”gick det inte så bra”.

– Jag är nöjd med min insats nu, jag föll inte på djupet i knäböj som jag gjorde på VM. Målet för mig är att fortsätta med internationella tävlingar, säger Savolainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.