Linn Sömskar tog nytt SM-guld – i rullskidor

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsåkaren i skidor Linn Sömskar är inte bara en fena på snö.

I dag levde hon upp till favoritskapet när hon efter en spurtuppgörelse vann SM-guldet i sprinten i rullskidor.

– Det var bara att köra allt man hade på upploppet, säger Sömskar till SVT Sport.

Avgörandet kom först på upploppet där både Maria Nordström och Moa Hansson  bjöd på tufft motstånd. Sömskar låg bara trea inför den sista svängen på väg mot upploppet men då växlade hon upp rejält. Hon gick upp jämnsides med Nordström och Hansson och tog sig till slut förbi och vann SM-guldet på tiden 3.43,4.

– Maria kom förbi inför svängarna och sen var det bara att köra allt man hade på upploppet. Jag vet att jag kan, säger Linn Sömskar till SVT Sport.

Det blev därmed ett nytt SM-guld till Sömskar, landslagsåkare i skidor, som på det senaste VM:et i rullskidor tog tre guld och ett brons.

– Jag trivs väldigt bra på rullskidor, säger Sömskar.

Hansson var bara 0,6 efter och tog SM-silvret.

Tobias Westman vann på herrsidan

På herrsidan blev det inte seger för regerande mästaren Karl-Johan Westberg, även han landslagsåkare i skidor. Westberg fick nöja sig med silvret efter att Göteborgs Tobias Westman kört hem guldet.

Westman var bara fyra in på upploppet men lyckades trots det ta sig förbi samtliga åkare och vinna SM-guldet.

– Det är mer motvind på ytterkanten och en lite längre väg men jag vet att jag fortfarande är mycket snabbare än dem, även om jag är lite halvseg numera, säger Westman och tillägger:

– När man är ödmjuk som jag är så säger man inte att man är bäst utan att de andra är kassa.

Han medger att planen var att hänga på Westberg.

– Det var grundplanen men den ändras ju hela tiden, det är lite som i schack man måste vara sex-sju drag före hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.