OS-satsning ska lyfta svensk softboll

Publicerad

Softboll lever ett idrottsliv i skymundan, SM-veckan är en chans att visa upp sig, men det stora målet ligger tre år bort. ”Projekt 2020” är ett sätt att ge unga talanger chansen att lyfta och ta landslaget till OS i Tokyo. På vägen dit möttes fyra av dom i en sevärd SM-final.

Leksand–Skövde slutade 8–1 i en match som länge var jämn, men som avgjordes med två raka homeruns när Leksand vände 0–1 till 4–1. I sista inningen rann det iväg till slutresultatet och Leksandstalangerna Malin Ellström, Ylva Bröms och Emma Teght-Nordin fick jubla över en försvarad titel ihop med sitt lag där rutinerade Karin Hjelm fick priset som ”bästa pitcher”.

Skövde var ändå nöjt med ett silver, mötet i gruppspelet slutade 10–10 och lagets stora framtidsnamn Vanessa Karadag, en av spelarna i förbundssatsningen, blev SM:s mest värdefulla spelare.

Läger i Florida

Vid sidan av SM-spelet är de varandras bästa sparring i ett unikt projekt för att få fart på Sverige internationellt. Sex spelare har sedan juni getts möjligheten att hårdträna individuellt, en gång i månaden har de träffats och utvärderat och i oktober var de i Fort Myers, Florida på ett två veckor långt träningsläger i perfekta förhållanden.

– Med den peppning och den hjälp de har fått – och insikten att ökad träning ger resultat – har det redan skett förbättringar sen starten i juni, säger förbundskapten Mattias Grimstoft som sett stor utveckling.

Drömmer om OS

My Törnblom, pitcher i Enköping som tog SM-bronset, är 22 år och redan landslagsprofil. Hon tycker att månaderna med gruppen har gett ett stort lyft.

– Innan har det varit lite som att man kan göra vad man vill och ändå nå landslaget. Nu måste du träna hårt för att vara med och det är jätteroligt.

Yngst i gruppen är Skövdes 17-åriga pitcher Vanessa Karadag som redan drömmer om OS i Tokyo.

– Pitching och catching är det vi satsar på och det kommer hjälpa utvecklingen mycket, hur vi tänker och kastar. Det kommer bli stor ändring.

Det är annars en sport med flera generationer. Söders pitcher Margareta Ödman-Eriksson har hållit på sedan 1991, hunnit bli 43 år, men älskar sin sport. Hon gillar chansen som de unga tjejerna får att närma sig toppen.

– Helt fantastiskt att de får möjlighet att göra det här. Jag tror att det kommer att visa sig om bara något år, att det har burit frukt.

Sex talanger i ”Projekt 2020”

Visa

Vanessa Karadag, Skövde

My Törnblom, Enköping

Amanda Wallén, Enköping

Ylva Bröms, Leksand

Malin Ellström, Leksand

Emma Teght-Nordin, Leksand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer